130528062_ABFweb
130528062_ABFweb

Tip Danielle Heijkoop: zorg voor een goede planning

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van dressuuramazone Danielle Heijkoop.

[caption id=”attachment_39108” align=”alignright” width=”279”] Danielle Heijkoop[/caption]



“Wat ik altijd meegeef aan mijn lesklanten en stalruiters is: zorg dat je een goede planning hebt! Voor je wedstrijden, je training en het hele management rondom je paard(en).

Zaken op orde hebben


Alles staat of valt bij het hebben van een goede planning en de zaken op orde hebben. Zorg allereerst dat je paard op tijd naar de hoefsmid gaat, dat de tandarts geregeld komt, de zadelmaker je zadel zo’n twee keer per jaar checkt, dat de entingen kloppen en je harnachement goed past. Het is niet handig om op vrijdag de hoefsmid te laten komen als je zondags een belangrijke wedstrijd hebt. Ook goed passend harnachement is een must. Mensen vergeten wel eens hoeveel impact dat heeft op je rijden.

Niets veranderen


Wat ik ook altijd afraad is het gebruiken van ander wedstrijdhoofdstel. Dit zie je heel veel, maar erg handig is het in mijn ogen niet. Als je paard in de training fijn reageert op zijn hoofdstel, waarom zou je dat dan veranderen op wedstrijd? Het hoofdstel kan net iets anders aanvoelen of anders afgesteld zijn, soms hangt er zelfs een heel ander bit aan. Je paard kan hier op reageren in de proef, waardoor hij misschien minder fijn loopt dan thuis.
Sommige mensen gebruiken op wedstrijd ook andere sporen dan thuis, “om hem net even scherper te maken”. Hier ben ik geen voorstander van. In je training moet je het paard al zo voor elkaar hebben dat hij reageert op een kleine hulp.

Wedstrijd


Goed plannen is ook van belang op de wedstrijddag zelf. Zoek goed uit hoe laat de wedstrijd begint en hoeveel tijd je hebt om je voor te bereiden. Schrijf voor jezelf op: ‘zo laat wil ik er zijn, zo laat wil ik gaan losrijden en zo laat moet ik de ring in’. Neem ruim voldoende de tijd, stress en spanning kun je niet gebruiken. Door een goede planning (op papier) te maken kun je je hoofd bij de proef houden.

Opschrijven


Michael, mijn groom, houdt een boekje bij waarin hij per paard opschrijft wanneer de hoefsmid, dierenarts, zadelmaker, tandarts, etc. zijn geweest. Dit geeft heel veel rust en overzicht. Het is tevens belangrijk om te weten wat de basistemperatuur van je paard is. Door hem dan eens in de zoveel tijd te temperaturen merk je het gelijk als hij niet helemaal fit is. ”

“De pen geef ik door aan Katja Gevers, dressuuramazone.”
141103202_ABFweb