bokken
bokken

Tip Carmen Römer: Onderzoek de oorzaak van vervelend gedrag

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van endurance-amazone Carmen Römer.

[caption id=”attachment_35722” align=”alignright” width=”282”] Carmen Römer[/caption]

“Een paard dat bokt, steigert of ander ongewenst gedrag vertoont, wordt vaak vervelend genoemd. In de meeste gevallen ligt hier echter een simpele verklaring aan ten grondslag.

Is je paard al eens bij de tandarts geweest? Scherpe haken op de tanden of wolfstanden die niet verwijderd zijn leiden tot vervelend gedrag gedurende het rijden met een bit. Gebruik je wel het juiste bit? Ieder paard en iedere paardenmond is anders. Er bestaan zeer veel verschillende bitten met allemaal een andere werking, niet ieder paard zal dus het fijnst lopen op een eenvoudige watertrens. Heb je zelf onvoldoende verstand van bitten, vraag een “bitfitter” deze komt bij je aan huis om naar de maat van de paardenmond te kijken en zal het gedrag van je paard bespreken. Op grond daarvan krijg je een bit advies voor jouw paard. Let ook op wanneer je met een martingaal of andere hulpteugel rijdt dat deze niet te strak zijn.

Bokt je paard veel? Wellicht heeft hij slecht passend zadel of iets vast zitten in zijn rug. Gemakkelijk op te lossen door een zadelmaker naar je zadel te laten kijken en eventueel een zadelmeting te laten doen. Zit hij vast in zijn rug laat dan een osteopaat je paard behandelen. Gaapt je paard veel en heeft hij pijn in de rug, dan heeft hij wellicht last van zijn maag, raadpleeg je dierenarts voor advies. Ook te veel werk kan leiden tot vervelend gedrag, uitsluitsel hierover kun je krijgen door je dierenarts een bloedonderzoek te laten doen.

Indien geen sprake is van een medische oorzaak of harnachementsprobleem, kan vervelend gedrag voortkomen uit de teugelvoering van de ruiter. Veel ruiters hebben hun teugels te kort vast, dat zie ik in de dagelijkse trainingen. Wordt het paard vervelend, vaak omdat deze zich opgesloten voelt, heeft de ruiter de neiging de teugels nog korter te pakken. Durf de teugels iets langer te laten en meer met kleine ophoudingen te werken. Vooral paarden met meer bloed zijn hier erg gevoelig voor. Komt het paard omhoog of voel je dat die omhoog dreigt te komen, laat je teugels dan iets losser en probeer het voorwaarts op te lossen. Ga ook niet direct bij het minst geringe terug over in stap maar probeer rustig voorwaarts te draven en het paard aan het werk te zetten.

Terug in stap zet namelijk vaak meer kwaad bloed, dan dat dit iets oplost. Kom je na alle pogingen nog steeds niet tot een oplossing van het gedrag van je paard, zoek dan professionele hulp om het probleem op te lossen. Vervelend gedrag van een paard ontwikkelt zich in korte tijd wanneer er niets aan gedaan wordt, maar kost heel veel tijd om het er weer uit te krijgen.”

“Ik wil de pen graag doorgeven aan Claire de Ridder.”