Floorinoor Hoogland
Floorinoor Hoogland

Tip Floorinoor Hoogland: Welzijn is van groot belang

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van eventingamazone Floorinoor Hoogland.

[caption id=”attachment_61969” align=”alignright” width=”452”] Floorinoor Hoogland[/caption]

“Bedankt Andrew dat ik van jou de pen heb doorgekregen, we hebben samen in het Nederlands team gezeten en het is prachtig wanneer je voor je eigen land mag uitkomen.

Op dit moment zijn we druk met de voorbereidingen voor de Olympische Spelen. Mijn vriend Theo van de Vendel en zijn paard Zindane hebben een plekje weten te bemachtigen in het Nederlands team en daar ben ik erg trots op. Ik ben al jaren actief in de eventingsport en weet, net als vele anderen, hoe moeilijk het is tot de top te komen. Toch is de weg er naar toe en de ambitie om steeds weer bij te leren en je rijkunst te verfijnen iets wat me altijd bezig houdt.

In de eventing draait het hoofdzakelijk om wederzijds vertrouwen. Ik heb veel respect voor mijn paarden en hecht veel waarde aan een goede band opbouwen met mijn paarden. Op het hoogste niveau vraag je het uiterste van je paard en juist op die momenten moet je paard het voor je willen doen. Wanneer je paard plezier heeft in het werk wat hij moet doen en je hebt de juiste partnership ,dan denk ik dat je veel kan bereiken in de sport. Ik probeer mijn paarden altijd zo goed mogelijk te leren kennen, de verschillende persoonlijkheden en karaktereigenschappen, en van daaruit samen te werken en iets op te bouwen. Hoewel het misschien niet altijd lukt, bepaalde karaktereigenschappen liggen de een gewoon beter dan de ander, het is wel iets waar ik naar streef.

Ik geloof niet dat je een paard wat kan afdwingen, je kunt iets van hem vragen, herhalen tot hij het begrijpt en dan belonen wanneer hij de gewenste reactie geeft. Anders zal je paard gespannen raken en er eerder van weglopen dat het opzoeken. Het is belangrijk dat je tijdens een terreintraining ook vanuit ontspanning simpel over een smalletje of een puntje of wat dan ook kan springen. Ontspanning geeft vertrouwen en dat heb je later nodig wanneer het moeilijker wordt. Wanneer je paard erg gespannen is zul je waarschijnlijk ook moeite hebben met de controle, een ander bit biedt vaak niet de oplossing. Ga eerst weer terug naar de basis, zorg dat je paard gehoorzaam is aan de hulpen en dat jij de controle weer krijgt over je paard. Onze sport is niet zonder risico’s en daarom is het juist zo van belang dat je goed weet waar je mee bezig bent wanneer je besluit te gaan crossen. Natuurijk is het heerlijk om lekker door het veld te galopperen maar wanneer er een hindernis voor je verschijnt moet je weer controle hebben over het tempo waarop je de sprong wil benaderen.

Het is niks nieuws maar wel van groot belang: werk aan je houding en zit en zorg dat je in balans zit. Een goede verlichte zit is van groot belang tijdens de cross net als je balans boven de sprong en bij op- en afsprongen. Zorg dat je zelf geen storende factor bent zodat het paard zijn focus kan houden op de sprongen.

Zorg dat je paard in een goede conditie verkeerd wanneer je gaat crossen. Met een goede basisconditie kun je best een eindje komen maar wanneer de crossen langer worden zorg dan dat hij fit genoeg is, daarmee voorkom je blessures en zal je paard sneller herstelt zijn van een cross.

Het welzijn van het paard is van groot belang. Iedere dag probeer ik mijn paarden te observeren zodat ook kleine verandering in gedrag me opvallen. Drie jaar geleden kwam ik met mijn beste paard lelijk ten val tijdens een cross. Achteraf bleek mijn paard niet meer goed te kunnen zien. Tijdens trainingen heb ik nooit wat gemerkt aan hem en heeft hij ook nooit anders gereageerd, alleen aan de hand naar de wei vertoonde hij soms vreemd gedrag. Nog steeds neem ik het mezelf kwalijk dat ik er destijds nooit verder over nagedacht heb maar laat het nu nog een tip zijn: een paard kan ook wat aan zijn ogen gaan mankeren wanneer hij ouder wordt.

Kortom: houdt alle aspecten in de gaten, zorg dat je paard gezond en fit is en met plezier zijn werk doet. Werk aan de band met je paard en zorg dat je een team wordt. Werk aan eigen ruiterfitheid en daarmee dus ook je houding en zit, dan kom je samen met je paard een heel eind!”

“Ik geef de pen graag door aan Ilonka Kluitmans. Altijd gedreven enthousiast en heel goed voor haar paarden.”
IMG_0651