trailer
trailer

Tip Florence Faber: Ga stapsgewijs te werk

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van gedragstherapeute Florence Faber.

[caption id=”attachment_56918” align=”alignright” width=”356”] Florence Faber[/caption]

“Het is mijn werk als gedragstherapeute om alle voorkomende problemen in de omgang met paarden op te lossen. Als je tegen een probleem aanloopt in de omgang met je paard moet je eerst duidelijk hebben wat je doel is. Bedenk hierna welke stappen ondernomen moeten worden om dat te bereiken. Vraag je vervolgens af of je paard bij elke stap snapt wat je van hem vraagt. Dit is waar meestal het probleem zit. We slaan vaak een paar stappen over en zijn niet altijd even duidelijk. Omdat wij het voor onszelf duidelijk hebben wil niet zeggen dat een paard dit ook meteen duidelijk ziet.

Werken in stappen


Ik neem als voorbeeld trailerladen. Een veel voorkomend probleem. Je doel is het laden van je paard, als je er goed over na denkt zijn er heel veel handelingen die jij en je paard moeten verrichten. Je paard moet in eerste instantie rustig bij de trailer kunnen staan en vervolgens;

  • Een stapje relaxed op de klep kunnen zetten;

  • Eenmaal in de trailer ook daar ontspannen kunnen staan;

  • Netjes blijven wachten tot je zegt dat hij eruit mag;

  • Geluid/beweging in de trailer accepteren.


Dit zijn nog maar een paar handelingen op een rijtje. Wij zijn snel geneigd stappen over te slaan terwijl we veel sneller resultaat boeken als we alles stap voor stap doen. Kijk maar eens naar het zadelmak maken van paarden, een onbeleerd paard ga je niet meteen zadelen en opstappen. Je bouwt het langzaam op. Als je paard het zadel nog heel spannend vindt, dan oefen je eerst verder. Dit is een voorbeeld wat voor de meeste mensen wel logisch is, het scheelt jou en je paard een hoop problemen en stress.


Duidelijkheid


Vraag je bij elke handeling af of je duidelijk genoeg bent naar je paard toe, dit kan heel nauw steken. Wat leert hij precies van wat je hem vraagt? Snapt hij bij de trailer bijvoorbeeld dat als je druk op het halster zet, hij dan naar voren moet komen? (Wijken voor druk, in het vorig artikel van ‘tip van de week’ duidelijk uitgelegd) En welke signalen geeft je paard? Hoofd laag en briessen of juist snelle ademhaling, mesten etcetera. Dit kan je veel informatie geven, je timing en reactie hierop is heel belangrijk.


Herhaling


Bij het aanleren van nieuw gedrag werkt het precies zo. Leg de lat laag, werk in kleine stappen en herhaal elke stap een aantal keren. Ga hierna pas naar de volgende stap! Bij het aanleren van een dressuuroefening zit de ‘knop’ er ook niet op na één keer oefenen. Je blijft het herhalen tot je paard het automatisch doet.

Mijn tip van de week is dus: ga stapsgewijs te werk en je zal zien dat het aanleren van gedrag ineens heel snel kan gaan om je doel te bereiken.”

“Ik wil de pen graag doorgeven aan Vivi Anne van Dijk, van Van Dijk Dierfysiotherapie”
CSC_0607
juli 2013 Vrachtwagenladen Luci-001
juli 2013 Vrachtwagenladen Luci1-001