zweet
zweet

Cooling down in de winter

Nieuws

Je paard na het rijden goed laten afkoelen is in de winter extra belangrijk, een dikke wintervacht is namelijk een bron voor zweet en vuil, schrijft Horse Channel. Een paard dat zijn deken weer op krijgt wanneer hij nog nat is loopt een groot risico om het koud te krijgen. Hoe laat je hem het beste afkoelen na een intensieve training?


Twee dingen bepalen hoe snel je paard afkoelt: hoe hard hij gewerkt heeft en de buitentemperatuur. Ook al rijd je in hele koude temperaturen, de lichaamstemperatuur van je paard kan nog hoog genoeg oplopen om hem te laten zweten. Je zult zijn lichaamstemperatuur omlaag moeten brengen en zweterige plekken zoveel mogelijk drogen om er zeker van te zijn dat hij het niet koud krijgt.

Er zijn een paar belangrijke spullen die handig zijn wanneer je je paard de hele winter wilt blijven rijden: babypoeder en wat handdoeken.

Het afkoelproces


Als je klaar bent met rijden ga je eerst tien tot vijftien minuten stappen om zijn ademhaling en temperatuur weer normaal te krijgen. Een uitrijdeken kan handig zijn.

Als je geen zweet- of uitrijdeken hebt, doe dan de singel losser als je afstijgt, maar laat het zadel zitten tot je uit de wind bent. De koude wind op zijn rug kan voor kramp in zijn spieren zorgen.

Wanneer je paard een zweetdeken op heeft kun je nog wat stappen om zijn ademhaling rustiger te krijgen.

Verschillende zweetdekens


Een zweetdeken kan van wol of fleece zijn en zorgt ervoor dat je paard hitte kan verliezen zonder het koud te krijgen. Beide materialen voeren het zweet af en zorgen dat je paard droog wordt.

Als je twee dekens heb, wissel dan af wanneer je vochtdruppels op de deken ziet. Dat is een teken dat er meer verdampt wordt dan de deken aankan.

Andere alternatieven


Er zijn nog een paar manieren om je paard snel te laten drogen. Zo kun je hooi of stro tussen de deken doen, wat de natuurlijke hitte van het paard vangt waardoor het haar sneller droogt.

Je kunt hem ook afdrogen met een handdoek, of babypoeder gebruiken. Dat vangt zweet op.

Bron: Horse Channel