uitrijdeken
uitrijdeken

Minder afkoelen dankzij uitrijdeken

Nieuws

Rijden in de winter kan heerlijk zijn, maar er zitten ook een paar haken en ogen aan. Stel dat je je paard net geschoren hebt of dat je vroeg begonnen bent met een deken om hem kort in het haar te houden. Als je buiten gaat rijden, gaat hij dus eigenlijk van binnen met een winterjas aan, naar buiten zonder jas. Een uitrijdeken kan dan uitkomst bieden. In Bit 250 lees je meer over dit onderwerp.


De eerste blaadjes vallen alweer, de winter komt eraan. Voor paarden is het tijd voor het aanmaken van een flink pak winterhaar. Paarden zijn namelijk geëvolueerd in een veel kouder klimaat dan de mens. Het menselijk lichaam is gebouwd om warmte snel te kunnen afstaan, het lichaam van het paard is gemaakt om warmte te produceren en vast te houden.

Dikke wintervacht


Als een paard met een normale wintervacht bezweet raakt, wordt zweet door de capillaire werking van zijn eigen vacht naar buiten getransporteerd en verdampt het aan de buitenkant van de vacht. Maar voor veel sportpaarden is een dikke wintervacht minder praktisch en dus kiest een eigenaar er soms voor zijn paard te scheren en/of al vroeg in het jaar een deken op te leggen. Op die manier krijgt een paard minder winterhaar en dat zorgt ervoor dat een paard tijdens het werk niet enorm gaat zweten en daarna heel langzaam weer opdroogt.

Afkoelen


Het kan zijn dat een paard het zo koud krijgt dat hij gaat bibberen of verstijft en dat is slecht voor zijn spieren. Maar het is ook mogelijk dat hij gaat proberen om het zo snel mogelijk warm te krijgen. Bijvoorbeeld door zelf het tempo te bepalen, door een sprintje te trekken of door heen en weer te gaan springen. En wat als je klaar bent met rijden en je paard het toch behoorlijk warm heeft gekregen. Dan is het mogelijk dat hij tijdens het uitstappen te snel afkoelt. Dat is allemaal niet wat je wilt.

Uitrijdeken


En uitrijdeken kan dan een oplossing zijn. Je kunt een paard met een uitrijdeken ‘kunstmatig’ helpen om van zijn zweet af te komen én er voor zorgen dat hij minder snel afkoelt. Veel uitrijdekens zijn van fleece of wol. De vezels van een dergelijke deken hebben dezelfde capillaire werking als de dikke wintervacht van het paard. Dat is ook eigenlijk niet zo vreemd, want wol is de vacht van een ander dier en heeft dus dezelfde werking.

Warmte


In veel gevallen bedekt de uitrijdeken de bovenkant van het paard. Is dat wel voldoende? De lichaamstemperatuur van een paard stijgt als de stofwisseling wordt gestimuleerd. Voor het verwerken van het opgenomen voedsel wordt het 24 uur per dag door micro-organismen fijngemaakt. Als ‘nevenproduct’ ontstaat tijdens dit proces een grote hoeveelheid thermische energie. Slechts 25 procent daarvan wordt in bewegingsenergie omgezet. De resterende 75 procent wordt in warmte omgezet. Warmte stijgt op en om niet te veel warmte te verliezen tijdens het losstappen, is het bedekken van de bovenkant van het paard dus voldoende.

Bescherming


Bovendien zijn de rugspieren, de bilspieren en de spieren rond het heiligbeen bedekt en dat zijn de belangrijkste bewegingsspieren. Als vervolgens tijdens het rijden door een actief werkende achterhand zweet ontstaat in het gebied van de flanken en op de achterbenen geeft een uitrijdeken ook voldoende bescherming. Daar komt nog bij dat de uitrijdeken ook belangrijke organen die in de buurt van de lendenen liggen, zoals de nieren, beschermt tegen de kou.
Lees het hele artikel in Bit 250!

Bron: Bitmagazine