Paardenoog
Paardenoog Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

8 redenen waarom we (van) paarden houden

Fun Coaching Opvallend

“Dat paard kost zoveel geld” of “Wanneer heb je eens tijd voor mij?”. We herkennen het misschien allemaal wel. Het hebben van een paard moeten verdedigen tegenover vaders, moeders of partners. 

Oké, toegegeven… een paard kost je natuurlijk ook erg veel tijd en geld. Maar we krijgen er ook heel veel voor terug. Wij zetten acht redenen voor je op een rijtje die wel eens van pas kunnen komen in een volgende discussie ;-)

1. Paardrijden houdt je fit

Iedere ruiter of amazone zal beamen dat paardrijden een fysieke activiteit is. Paardrijden is een geweldige manier om je lekker actief te houden. Is rijden alleen niet genoeg fysieke inspanning voor jou? Mest de stal uit, veeg het erf aan, in en rondom de stal zijn altijd genoeg uitdagende klusjes te vinden!

2. Paarden verminderen stress

Paarden zijn uitblinkers in het verminderen van stress. Even lekker knuffelen, je ei kwijt of een lange rit door het bos is. Zeg nou zelf, dat is toch altijd een heerlijke manier om je zorgen over school, werk of geld heel even te vergeten? Paarden zijn dan ook geweldige therapeuten.

3. Het hebben van en paard draagt bij aan je sociale skills

Het opzadelen van je paard staat bijna garant voor je dagelijkse kletssessies met andere stalgenoten, eigenaren of instructeurs. Natuurlijk kom je op stal voor je paard, maar wie geniet er niet van de sociale momentjes voor, tijdens of na het rijden? 

Ga lekker op pad met je paardenvrienden of verzamel je gezelligste stalgenoten om het schoonmaken van je harnachement net iets leuker te maken.

4. Boost je zelfvertrouwen!

Paarden zijn uitermate geschikt om je zelfvertrouwen een boost te geven. Naarmate je rijvaardigheid en de band met je paard verbeteren, stijgt je zelfvertrouwen. Dit biedt hulp op vlakken waarop je zelfvertrouwen misschien wat minder is.

5. Een paard creëert toewijding

Een paard kost veel geld, maar ook veel, heel veel tijd. Je paard heeft nu eenmaal zijn dagelijkse zorg en aandacht nodig. En succesvol worden als ruiter of amazone gaat ook niet vanzelf. De enige manier om dit te bereiken, is door hard te werken. Het bezitten van een paard leert je wat echte toewijding is.

6. Een investering voor de lange termijn

Een paard is duur. Klopt helemaal. Maar wat is duur op de lange termijn? Als je een paard aanschaft investeer je in vele jaren plezier (en die onderhoudskosten horen er nu eenmaal bij...).

7. Paarden zorgen voor geduld en vertrouwen

Paarden houden en rijden is een kwestie van vertrouwen. Dat moet je opbouwen. Jij moet je paard leren vertrouwen en hij jou. Het hebben van een paard kan je helpen om vertrouwen en vooral heel veel geduld op te bouwen.

8. Paardrijden loont

Paardrijden en paarden houden is hard werken, kost veel tijd en vergt veel toewijding, maar het levert je ook heel veel op. Of het nu en oranje lint op een wedstrijd is, of een geslaagde training, paardrijden kan enorm verzadigend werken.

Bron: Ihearthorses.com