Zweetdeken
Zweetdeken

De ideale zweetdeken

Nieuws

Gooide je vroeger een wolletje over je paard als hij had gezweet, tegenwoordig zijn er zo veel verschillende zweetdekens dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wol, fleece, cooler of hightech stoffen: de keuze is reuze. Bit ging op zoek naar de ideale zweetdeken voor elke situatie.


Op jacht naar de perfecte zweetdeken kloppen we aan bij Fleur Kramer van het Drunens Ruiterhuis. Zij is als verkoopster gespecialiseerd in dekens en het adviseren van klanten op dit gebied.

Functie zweetdeken


Fleur: “Een zweetdeken neemt vocht van het paard op, zodat hij sneller opdroogt. Een paard kan nat zijn van het zweet na het rijden, of van het wassen. Door een zweetdeken op te leggen, trekt het vocht uit de paardenhuid in de deken. Bij sommige dekens kun je dit heel goed zien, doordat het opgenomen vocht bovenop de deken komt te liggen. Een zweetdeken is dus echt bedoeld voor de periode waarin het paard opdroogt, niet om urenlang op te houden.”

Wol


“Vroeger zag je voornamelijk wollen zweetdekens. Deze zijn er nog steeds, maar zijn prijzig omdat wol momenteel erg duur is. Wollen dekens zijn meestal wat dikker, dus vooral geschikt voor de koudere periodes van het jaar. Bij een wollen deken komt het opgenomen vocht echt bovenop de deken te liggen, de deken blijft van de binnenkant lekker droog en warm. Een wollen deken is niet wasbaar.”

Fleece


“Het meest bekend en verkocht zijn zweetdekens van fleecestof. Deze heb je in verschillende soorten en diktes, van heel dun tot de dikke teddyfleece dekens met een soort wollen voering. Fleecedekens zijn gunstig geprijsd, zeker ten opzichte van wol. Bovendien zijn ze makkelijk te bedrukken en kun je ze bij sommige merken helemaal naar wens samenstellen met sierkoordjes en -biesjes, bedrukkingen, swarovski-kristallen, enzovoort.”

Cooler


“Tegenwoordig zijn er ook cooler dekens op de markt. Dit zijn dekens die zijn gemaakt van een wat luxer materiaal, zoals jersey. Deze dekens kun je, afhankelijk van de dikte, het hele jaar door gebruiken. De hele dunne zijn erg geschikt voor de zomer. Je hebt ook dekens waarvan de rug gemaakt is van coolerstof en de zijkanten van vliegendekenmateriaal. Deze zijn erg fijn om te gebruiken tijdens transport op warme dagen. Het paard heeft geen last van tocht op zijn rug, maar door de luchtige zijkanten wordt het dier niet te warm. Cooler dekens zijn er in verschillende prijscategorieën, maar voor een deken van echt mooie, fijne cooler stof betaal je over het algemeen wel meer dan voor de gemiddelde fleecedeken.”

Nieuwe ontwikkelingen


“De markt voor paardenzweetdekens is volop in ontwikkeling. Producenten proberen dekens te maken van nieuwe materialen die nog beter zijn voor het paard. Een goed voorbeeld daarvan is een fleecedeken waarin keramische vezels zijn verwerkt. In combinatie met de lichaamswarmte van het paard ontstaat er een soort infrarood-werking. De bloedsomloop van het paard wordt bevorderd en afvalstoffen sneller afgevoerd. Dit voorkomt spierpijn. Een dergelijke deken kan ook voor het rijden worden gebruikt, als een soort warming-up. Diverse merken hebben of ontwikkelen dekens met soortgelijke eigenschappen.”

Wanneer welke deken?


“Er zijn talloze soorten zweetdekens. Welke geschikt is voor jouw paard hangt af van de omstandigheden, je wensen en je budget. Over het algemeen kun je zeggen dat hoe kouder het wordt, hoe dikker de zweetdeken moet zijn. Dat wil overigens niet zeggen dat je tien verschillende zweetdekens in de kast moet hebben. Met een zweetdeken van gemiddelde dikte kom je het hele jaar door een heel eind. Te dik, zoals teddyfleece, raad ik af, want een zweetdeken moet zeker niet té warm zijn, dan gaat het paard alleen maar meer nazweten. Een te dunne zweetdeken is minder erg, tenslotte staat het paard er geen uren onder.”

Opties


“Net als gewone dekens zijn zweetdekens verkrijgbaar in verschillende modellen. Het gewone dekenmodel, met (halve) hals, afneembare hals, als uitrijdeken, enzovoort. Ik vind een zweetdeken met hals wel nuttig. Tenslotte zweet een paard veel op de hals. Een halsdeken voorkomt dat het paard daar kou vat. Verder kan een zweetdeken uitgevoerd zijn met een gewone borstsluiting (gesp) of een borstflap en ornamenten als borduursels bij de staartriem. Dit is louter voor de sier. Veel fleecedekens hebben kruissingels die je er soms ook helemaal af kunt halen. Deze singels zorgen ervoor dat de deken op stal of transport niet gaat schuiven. Een deken zonder singels is praktisch als je hem ook gebruikt tijdens het los- of uitstappen. Op stal kun je dan een elastische dekensingel omdoen.”

Maat


“In principe kun je een zweetdeken in dezelfde maat kopen als de (stal)dekens die je hebt voor je paard. Een simpel rekensommetje om de maat ongeveer te bepalen is de stokmaat van je paard + dertig centimeter. Dus een paard van 1,65 meter heeft een deken maat 195 nodig. Sommige dekenmerken vallen groter of juist wat kleiner uit, net als bij kledingmerken. Belangrijk is wel dat een zweetdeken niet té groot is. Als de deken aan de achterkant ver over de kont hangt, gaat het trekken aan de voorkant en zal de deken eerder schuiven.”




Tips van Fleur:



  • Doe een bezweet paard een zweetdeken op en zet hem even op stal, ook als het paard normaal gesproken 24/7 buiten loopt. Zo krijgt hij de kans om op te drogen zonder kou te vatten. Dit geldt ook voor paarden die niet geschoren zijn of onder een deken staan. Bij warm, zomers weer gaat deze regel natuurlijk niet op.

  • Gebruik zomers, ook al is het warm, tijdens transport een dun cooler dekentje (eventueel met vliegendekenstof zijkanten). De kans dat je paard stijf wordt door tocht op zijn rug is dan veel kleiner.

  • Het ene paard droogt sneller dan het andere. Ga af en toe kijken of je paard al bijna droog is onder de zweetdeken. Is dat het geval, doe de zweetdeken dan af of vervang hem door de dagelijkse deken.

  • Laat een zweetdeken niet urenlang op en zet je paard er zeker niet mee in de wei. Hoewel het vocht door de deken heen trekt, blijft de deken wel nat en zal je paard op een gegeven moment ook klam en koud worden. Buiten gaat dit nog sneller, want de wind waait dwars door een zweetdeken heen.

  • Is je paard erg nat en is het koud? Doe hem dan twee zweetdekens over elkaar op. Het vocht zal door de dekens heentrekken en bovenop de buitenste zweetdeken komen te liggen. De onderste zweetdeken blijft droog en lekker warm en de kans dat je paard kou vat is minimaal.

  • Geen zin of tijd om de dekens van je paard steeds te verwisselen? Overweeg dan de aanschaf van een alles-in-een deken. Dit is een outdoordeken met een speciale voering die vocht doorlaat en zelf droog blijft en die je dus meteen na het rijden op kunt doen. Een dergelijke deken is wel vrij prijzig.






Bron: Bit magazine
Zweetdeken tabel