Zweet schuim
Zweet schuim

Wit, schuimend zweet: hoe zit dat?

Welzijn Opvallend Verzorging

Na een intensieve training kan je paard soms flink bezweet zijn, zeker als het buiten warm is. Dat is heel normaal en niets om je zorgen om te maken. Naast een natte vacht zie je soms ook een wit schuim verschijnen, vooral tussen de billen en op de hals van je paard. Wat is dat en waar komt het vandaan? Pro Equine Grooms legt het uit.

Van top tot teen

Zweten is bij paarden best een bijzonder proces. Paarden zijn (naast mensen) de enige zoogdieren die over hun hele lichaam kunnen zweten. Honden bijvoorbeeld, raken hun lichaamswarmte vooral via hun bek kwijt en ook dieren als olifanten hebben geen zweetklieren, maar zoeken verkoeling in het water of door te klapperen met hun oren. 

Paarden hebben zweetklieren over hun hele lichaam en kunnen na inspanning van top tot teen nat zijn van het zweet. Zweten speelt dan ook een belangrijke rol in de thermoregulatie.

Eiwitten

De lichaamstemperatuur van een paard ligt meestal tussen de 37 en 38 graden maar kan na inspanning flink oplopen. Net als mensen koelen paarden af door te zweten. Toch is er een verschil in de manier waarop dit gebeurt. Want hoe hard jij ook sport, schuimen gaat je zweet nooit. Het witte, schuimende zweet komt door de samenstelling van het zweet van paarden. 

Daar komt namelijk een eiwit in voor dat het koeleffect van het zweet vergroot. Dit eiwit creëert een soort tussenlaag op de vacht tussen het zweet en de buitenlucht om de verdamping van de hitte te stimuleren. Door wrijving van bijvoorbeeld teugels, het zadel of de benen van je paard, wordt het eiwit schuimig. 

Vandaar dat je dit witte schuim vooral op de hals, onder of langs het zadel en tussen de billen van je paard ziet. Wetenschappers hebben ontdekt dat dit eiwit ook in het speeksel van paarden voorkomt, en hen helpt om droge voedingsstoffen, zoals hooi, makkelijker te kunnen eten.

Hoeveelheid zweet

Niet ieder paard zweet evenveel. Terwijl het ene paard bij 15 graden al behoorlijk nat is na een reguliere training, is het andere paard bij temperaturen van boven de 20 graden nog redelijk droog als je hem op stal zet. Dat kan te maken hebben met bijvoorbeeld het karakter van je paard en het klimaat waarin je rijdt. Het is pas zorgelijk als je paard zelfs op echt warme dagen helemaal niet zweet. Dan is het goed er eens een dierenarts bij te halen.

Bron: Proequinegrooms / Bit & Cap