scheren
scheren

Scheren in het voorjaar: Ja of nee?

Nieuws

De dagen worden langer en het voorjaar staat op ons te wachten. De paarden hebben het al opgemerkt en zijn hun wintervacht aan het omwisselen voor hun zomervacht. Helaas is dat niet voor alle paarden zo. Sommige paarden verharen laat in het voorjaar of erg moeizaam. Ze krijgen, zodra de temperaturen gaan stijgen, last van hun lange haren en gaan overmatig zweten. Andere paarden krijgen last van huidaandoeningen. Maar wat doe je dan? Wel of niet scheren?


Is het wel verstandig om je paard te scheren zodra de dagen langer worden? Er zijn veel argumenten voor of tegen te bedenken. Om ervoor te zorgen dat je een weloverwogen keus kunt maken geven scheerspecialisten Jarno Hendrikx, Ingrid den Engelsman, Marianne Scherps en Florence Faber hun mening over de volgende stelling: “Scheren in het voorjaar? Ja of nee.”

Jarno Hendrikx


“Absoluut ja! Maar de noodzaak moet er wel enigszins wezen. Voor een medische oorzaak zoals luis, schimmel of schilfers is het voor de hand liggend om te scheren. Als je scheert kun je namelijk beter bij de huid komen. Als je paard niet overmatig zweet en een mooie glanzende vacht heeft vind ik het niet nodig. Heeft je paard moeite met verharen, wat vaak veel energie kost? Dan vind ik het zelfs prettig voor het paard om hem tussen januari en maart te scheren. Er wordt gezegd dat je tot kerst mag scheren. Daarna zou je de zomervacht wegscheren, maar dat is in mijn ogen een fabeltje!”

 

Florence Faber


“Als het niet nodig is, niet doen. Ik heb geleerd dat naarmate de dagen langer worden het paard zijn zomervacht aan gaat maken. Als je dan gaat scheren, scheer je de zomervacht weg en breng je de haargroeicyclus door de war. Het gevolg kan zijn dat het paard een slechtere zomervacht terug krijgt. Als het paard echt last krijgt van zijn vacht moet je zeker scheren. Maar als je er mee kunt wachten, raad ik het aan om in april pas zijn lange haren eraf te scheren. Voor die tijd wordt het zeker nog geen 30 graden en vanaf die tijd zijn de koude dagen zeker achter de rug. Heeft je paard luis of ergens anders duidelijk last van? Dan moet je afwegen wat belangrijker is en iets eraan doen.”

Marianne Scherps


“Ik vind het verstandig om naar de situatie van het paard te kijken en bewust te kiezen wat wijsheid is. Als het paard dag en nacht buiten staat en er geen beschikking tot een stal is zou ik niet zomaar scheren. Staat je paard toch dag en nacht buiten en druipt het zweet van zijn lijf zonder enige inspanning of heeft hij last van een huidaandoening? Dan kun je er ook voor kiezen om gericht te scheren, alleen op de plek waar hij overmatig zweet of last heeft van zijn huidaandoening. Scheren omdat het paard zweet na het rijden vind ik vaak onzin. Een vacht heeft vaak twee of drie lagen. Als je goed voelt in de wintervacht dan voel je dat de vacht bovenop misschien nat is, maar de huid eronder gewoon droog is. Ga als het nodig is gericht scheren maar haal niet zomaar het apparaat erover.”

Ingrid den Engelsman


“Ja. Maar het is ook belangrijk om naar de situatie van het paard te kijken. Heeft je paard veel last van luis en schuurt hij zichzelf kapot? Dan moet je zeker scheren. Gezondheid staat altijd voorop! Paarden die cushing hebben en veel energie verspillen met verharen, ook scheren! Ik hoor veel verhalen dat je na 31 december je paard niet meer mag scheren, maar dat klopt in mijn ogen niet helemaal. Veel mensen zijn bang dat de vacht dan lelijk terug komt, maar als je in het voorjaar de sokken van je paard opscheert, groeit daar ook gewoon weer netjes haar op. Dat wordt ook niet ineens anders van kleur, dikker of dunner. Wel vind ik het verstandig om rekening te houden met de natuurlijke verhaar periode van je paard. Scheer het liefst nog voordat je paard in het voorjaar gaat verharen.”
Wat doe jij in het voorjaar? Scheer jij jouw paard wel of niet als hij ergens last van heeft?

Bron: Bitmagazine.nl