120302918_ABFweb
120302918_ABFweb

Tips & tricks voor buiten rijden in de winter

Nieuws

Wat is nou heerlijker dan lekker het bos in of het strand op met je paard. Lekker het hoofd leegmaken en samen genieten. In de zomer is het vaak een vanzelfsprekendheid, maar dat kan ook goed in de winter! Goed voorbereid op pad? Patty Casander van Vind je buitenrit geeft tips.Frisse temperaturen, frisse paarden


Zodra het kouder wordt, worden de paarden heel wat frisser dan in de zomer. Zorg er dus voor dat je niet op pad gaat als je nog niet zo vertrouwd met je paard bent. Ben je wel vertrouwd? Dan is het extra genieten.

Let op de ondergrond


Als het hard vriest, kan de ondergrond hard worden en kunnen plassen bevriezen. Stappen is op een harde ondergrond geen enkel probleem, maar voor draf en galop is het veiliger dit op een zachte ondergrond te doen.

Staat je paard op ijzers? Dan is het extra belangrijk dat je er rekening mee houdt dat ze minder grip hebben dan paarden die op blote voeten staan. Ga je vaak op buitenrit? Dan is het dus een goed idee om na te denken of je je paard van zijn ijzers afhaalt.

Deken op of af?


Als je paard lekker in zijn wintervacht zit, is het niet nodig om een uitrijdeken op te doen. De vacht van het paard bestaat uit een isolerende laag, waardoor hij het lekker warm zal hebben. Met een extra deken eroverheen kan hij tijdens de inspanning van het galopperen zijn warmte niet kwijt.

Is je paard geschoren? Dan kan het juist wel nuttig zijn een uitrijdeken op te leggen. Als je een rustige rit gepland hebt, kan je paard zo niet al te koud worden en voorkom je dat hij ziek of stijf wordt.

Nog een paar extra tips  • Het bit is in de winter vaak heel koud (als je geen verwarmde zadelkamer hebt). Warm het bit eerst even op tussen je handen of onder je oksel voordat je deze in de mond van je paard doet.

  • Kleed jezelf warm aan! Zorg dat je kleding aan hebt die wind en waterdicht is, mocht buienradar niet betrouwbaar genoeg zijn.

  • In de winter mag je bijna overal overdag op strand rijden. Maak hier dus vooral gebruik van!


En tot slot; lekker genieten. Geniet van de prachtige winterse natuur samen met je paard. En er is niets zo lekker als je rit afsluiten bij het haardvuur met een lekker kop warme chocolademelk. Dat heeft de zomer dan weer niet.

Bron: Bitmagazine.nl