Willow Ranch Winter (10) (Custom)
Willow Ranch Winter (10) (Custom)

Winter op de Canadese Willow Ranch

Nieuws

De seizoenen in de Canadese ‘Rockies’ waar Willow Ranch is gevestigd zijn heel intens. Bloemrijke lentes, prachtige warme zomermaanden, kleurrijke herfsttaferelen en lange ijskoude winters. Dat laatste is wel even slikken wanneer je zoals Nederlanders Lissy Hendriks (30) en haar familie, de schaatsen al jaren niet meer uit het vet hebt gehaald. En dan de paarden: hoe verzorg je een kudde van 36 paarden bij temperaturen van -30 tot -35 graden Celsius?


De burgemeester van het dorp Valemount, waaronder ranch valt, was vier jaar geleden in zijn nopjes met de opening van het bedrijf van de ondernemende Nederlandse familie. Lissy: “Dat voelde heel welkom. Al beseften we gaandeweg dat je als ondernemer in de extreme Canadese seizoenen over de nodige volharding en flexibiliteit dient te beschikken.” Dat proces verliep met vallen en opstaan vertelt vader Teun, wijzend naar de allereerste schuilstal die hij bouwde en de meest recente exemplaren: “Al snel kreeg ik door dat het in verband met de flinke sneeuwval hier in de winter handiger is de daken van de schuilstallen flink schuin af te laten lopen.”

Warm slobberontbijt


s Zomers staan de paarden allemaal gezellig rond de ranch. Uit welke raam je ook kijkt, er kijkt bijna altijd een paar bruine paardenogen terug. Maar zodra de kou echt zijn intrede doet, verhuist de kudde naar een groot stuk weiland en bos naast de ranch. “Dat stuk land is zo groot dat de paarden eenvoudig subgroepen kunnen vormen en elkaar uit de weg kunnen gaan als ze dat willen”, vertelt Lissy. Net als in de zomer hebben de paarden in de winter de beschikking over onbeperkt hooi. Iedere ochtend brengen Lissy, haar man Simon en zus Claire de paarden dan een warm slobberontbijt. “Daar slaat de damp vanaf, heerlijk vinden ze dat”, lacht Lissy. Alleen de oude paarden, zoals Willow naar wie de ranch is vernoemd en inmiddels richting de dertig gaat, krijgen in de winter een deken op om hun lijf op temperatuur te houden.

Paardrijden bij volle maan


De Canadese winters duren lang. Niet alleen voor de paarden. Soms liggen er in mei nog restjes sneeuw op de ranch. Alleen op de bergtoppen blijft de sneeuw bijna het hele jaar rond liggen. Het reguliere toeristenseizoen op de ranch stopt half oktober. Net zo abrupt als de herfst stopt. “Alles gaat hier heftig en overdadig”, zo typeert Lissy de natuur. “De lentes zo groen, de zomer vol bloei en bessen, dan ineens de herfst met alle kleurenpracht totdat de eerste sneeuw valt. Het is hier zo mooi in de winter, echt winterwonderland. Door de intense stilte lijkt de wereld heel klein. Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar het is echt prachtig om de natuur in de winter te zien.”

Het aantal uren daglicht verschilt niet heel veel met Nederland in de winter, al telt de Canadese winter wel meer zonuren dan die in Nederland. Rond een uur of acht ’s ochtends wordt het licht en rond vier uur ’s middags verdwijnt de zon. Lissy: “Doordat wij in een bergketen zitten komt de zon veel later achter de bergen tevoorschijn en verdwijnt hij vrij vroeg al achter de bergen. Echt donker wordt het niet, maar door de kou is het niet meer fijn om buiten te werken. Wanneer het volle maan is, is het ’s nachts ontzettend licht, doordat er overal sneeuw ligt. Je ziet haast net zoveel als overdag. Je raadt al wat wij dan gaan doen: paardrijden!”

Hondenslee rijden


Paardrijden door de sneeuw is schitterend, maar de winter brengt ook andere activiteiten met zich mee. Eén van de meest populaire activiteiten in Valemount is het hondensleeën. Je kunt kortere tochten maken, maar ook trips van een hele dag. Daarnaast wordt er veel aan crosscountry skiën gedaan en is er de mogelijkheid om te heli-skiën. Een andere populaire winteractiviteit is ‘snow shoe hiken’, wandeltochten op een soort tennisrackets die je achterstevoren onder je voeten bindt. Ben je een echte skiliefhebber, dan ligt het bekende skioord Jasper National Park op een uurtje rijden.

Diepe sneeuw


Lissy: “De meeste paarden staan in de winter op rust na een druk zomerseizoen. We houden hun hoeven bij en stretchen hun spieren. Af en toe maken we een barebackritje door de krakende sneeuw. Of een maanrit. Paardrijden in de Canadese natuur blijft schitterend, ook in de winter. We maken nooit heel lange tochten, maar het is een unieke ervaring – ook voor gasten – om met een paard door de diepe sneeuw te rijden. Ook hebben we onze shop en zitgedeelte in de ranch verwarmt dit jaar. Dus na de rit kun je lekker op temperatuur komen met een kop koffie.”

IJzige temperaturen


Hoewel er minder toeristen zijn, brengt de wintertijd de familie Hendriks niet per definitie meer ontspanning. De dagelijkse klussen vergen meer tijd door de dikke laag sneeuw en de ijzige temperaturen. Handelingen waar je normaal niet over nadenkt, zijn ineens heel lastig. Paarden water geven is een heel karwei: het water bevriest waar je bij staat! Ook een wondje behandelen met dikke handschoenen aan is geen pretje. Een paard een injectie geven, is echt een uitdaging: zie de vloeistof maar in je paard te krijgen voor deze is bevroren. En door de korte dagen, moet je het tempo er wel een beetje in houden, anders krijg je de dagelijkse dingen niet gedaan.

Ingesneeuwd


Lissy: “We zijn één keer echt ingesneeuwd. Het gebeurt wel vaker dat je de snelweg niet opkomt, maar de winkels in het dorp nog wel bereikbaar zijn. Maar die ene keer konden we drie dagen echt nergens heen. Er was in 24 uur anderhalve meter sneeuw gevallen. Echt niet normaal. We moesten ons een weg graven naar de paarden om ze water te kunnen geven. In een klein dorp heb je niet veel grote sneeuwschuivers dus je moet je beurt afwachten. We hebben samen met buren geprobeerd om zelf sneeuw te schuiven met onze tractor, maar we kwamen telkens vast te zitten. Uren waren we bezig om de ranch uit te graven. Het was een heel heftige ervaring en dat in onze eerste winter hier! Toen hebben we elkaar wel even aangekeken en ons afgevraagd waarom we ook alweer naar Canada waren verhuisd. Al kun je er achteraf wel om lachen natuurlijk. Leven met temperaturen van -30 graden is soms heel intens, al is het veel minder erg dan ik dacht. Als je goede kleding hebt, valt het wel mee. Canadese kou is niet te vergelijken met de waterkoude in Nederland.”

Goede voorbereiding


Wat de familie inmiddels ook geleerd heeft, is dat een goede voorbereiding op de winter het halve werk is. Er ligt een hele checklist met dingen die gedaan moet worden voordat de winter zijn intrede doet. Een belangrijk item op de lijst: alle losse dingen opruimen en opbergen. Lissy: “Als je bijvoorbeeld een hark laat liggen, dan vind je die niet meer tot het gaat smelten.” Alles wat kan bevriezen moet naar de verwarmde ruimtes. De sneeuwruimers worden gecheckt, evenals de heaters voor het water van de paarden, de verwarmde tuinslangen en de uitgebreide set verlengsnoeren. De verlengsnoeren worden bij de hand gehouden omdat bij erge vorst de auto’s worden ingeplugd, anders starten ze niet.

Flinke voorraad


Het aanleggen van een flinke voorraad is ook geen overbodige luxe. Vooral hooi moet er voldoende zijn, maar Lissy slaat het liefst ook extra krachtvoer, supplementen en verbandmiddelen in. Mochten ze dan weer eens insneeuwen, is er geen man (paard) overboord. Lissy: “Wij voeren grote ‘roundbales’ aan de paarden die heel lastig zijn om te verplaatsen zonder tractor. Maar als het heel koud is, start de tractor soms niet. Voor de zekerheid hebben we daarom altijd een voorraad kleine hooibalen, die we wel met de hand kunnen verplaatsen.”

Topvakantie aanbieden


De zussen zijn ambitieus en willen hun bedrijf verder laten groeien. Hoog op hun verlanglijstje staat een binnenbak om het seizoen – met name voor de lesklanten – wat te verlengen. Daarnaast wil de familie nog graag vier extra gastenverblijven op de heuvel realiseren. Lissy: “We hebben dit seizoen voor het eerst gewerkt met onze nieuwe shop en zitgedeelte. Dit is super goed ontvangen bij de gasten, dus dat willen we graag uitbreiden en de collectie iets aanpassen met meer eigen producten. Ook zijn we bezig met het opzetten van een webshop. Voor de rest komen de boekingsaanvragen voor volgend jaar alweer binnen dus zijn we druk bezig met het plannen van onze Irwin Insights cursussen en horse holidays. De horse holidays zijn ook aanpast en uitgebreid voor komend jaar. We merken dat we het zelf leuk vinden om gasten langer op de ranch te hebben. Je leert mensen kennen en kunt ze echt een top vakantie aanbieden!”

Welke reis past bij jou?


Riding holiday
Een week helemaal gevuld met trails van anderhalf uur over verschillende routes. Daarnaast ervaar je een zogeheten ‘cowboy cook out’ en de nieuwe spectaculaire full day ride. Een unieke kans om heel veel te rijden in de Canadian Rockies.


Learning holiday
Deze staat helemaal in het teken van de Irwin Insights methode. Je bent gefocust om heel veel bij te leren in korte tijd met veel verschillende paarden van de ranch. Je staat onder begeleiding van Lissy, die gekwalificeerd is op het hoogste niveau. Natuurlijk wordt het vakantiegevoel niet vergeten en maak je een mooie trail en is er tijd over om de omgeving te verkennen.


Horse Experience holiday
Een perfecte combinatie van leren en rijden. Hier geniet je te paard van de prachtige Canadese natuur en leer je de beginselen van natural horsemanship, communiceren in paardentaal, spelen in vrijheid met je paard en maak je kennis met obstakeltraining.
Als gast verblijf je in één van de gastenverblijven halverwege de berg, met adembenemend uitzicht op de bergen. Iedere ochtend wordt er een vers ontbijtje aan de deur gebracht en je geniet de rest van de dag op de ranch van Nicolette haar kookkunsten. Dus je wordt helemaal in de watten gelegd en hoeft zelf nergens aan te denken.


Irwin Insights Certification Course
Een paar keer per jaar organiseert Willow Ranch een ‘Irwin Insights certification course’. Hierbij is de Chris Irwin, de grondlegger van de cursus, de laatste twee dagen aanwezig en bestaat de mogelijkheid één of meerdere certificaten te behalen. En bij deze cursus krijg je echt de hele dag les en wordt er geen tijd vrijgemaakt voor bergritten te paard en andere vakantie-activiteiten.


Lees meer op www.willowranchvalemount.com/horse-holidaysCanada in de zomer of winter bezoeken?


Je moet het maar doen: in Nederland al je schepen verbranden en een nieuw leven beginnen in het buitenland. Lissy Hendriks (30) was na een stage op een ranch in Canada zo bezeten van het land, dat ze niets liever wilde dan haar paardendroom daar verwezenlijken. En het mooie was: haar ouders en zus zagen zo’n stap ook wel zitten. Afgelopen zomer las je in Bit hoe ze deze droom realiseerden door middel van de Willow Ranch. In deze editie lees je hoe het nu met de familie gaat. In de winter zijn de omstandigheden in Canada compleet anders. De verzorging van een grote kudde paarden kost nu veel meer werk, maar je kunt ook in dit jaargetijde nog steeds geweldige ritten maken. Gaaf toch: rijden door de sneeuw of zelfs bij volle maan! Of wat dacht je van andere winterse activiteiten zoals hondensleeën, crosscountry skiën of heli-skiën.
We zijn benieuwd naar jouw mening. Wat spreekt jouw meer aan?


[poll id=”67”]Vacatures


Was je studie toch niet helemaal wat je ervan verwachtte, hik je aan tegen de eerste baan en alle verplichtingen die daarbij komen kijken of wil je er gewoon de hectiek in Nederland even ontvluchten, dan is een positie als ‘working student’ op Willow Ranch misschien iets voor jou! Komende zomer is er op de ranch plaats voor drie studenten. Je hebt de keuze tussen een aanstelling van 2,5 of 5 maanden. Als working student help je mee met alle voorkomende werkzaamheden op de ranch. Naast een grote voorliefde voor paarden is het essentieel dat je volgens de Irwin Insights methode wilt werken. Daarnaast is een klantvriendelijke, open houding en goede kennis van de Engelse taal een pre. In ruil voor je werkzaamheden krijg je de kans om jezelf te ontwikkelen op de Irwin Insights methode en daar wellicht zelfs een certificaat in te behalen. Kost en inwoning zijn kosteloos. Enkel het ticket naar Canada (Edmonton Airport) is voor eigen rekening.Boek een Bit-arrangement!


Ben jij net zo enthousiast geworden als wij na het lezen van alle avonturen van Lissy en haar familie? Boek dan nu het Bit-arrangement en profiteer van super leuke extra’s bovenop je vakantie! Wil je weten wat je kunt verwachten tijdens een vakantie in het zomerseizoen? Check dan www.bitmagazine.nl/willowranch. De gratis Bit-upgrade bestaat uit:

  • Welkomstdrankje naar keuze.

  • De hele vakantie wordt je ontbijt bezorgd in je cabin.

  • Je ontvangt een goodiebag van de Willow Ranch store.

  • Je geniet van een BBQ ‘Canadian style’ op de ranch, compleet met kampvuur en linedance.

  • Een ontmoeting met de ranchpaarden van dichtbij tijdens een informatieve rondleiding achter de schermen.


Het Bit-arrangement kun je via de Willow Ranch boeken t/m 28 februari 2019.
Willow Ranch Winter (40) (Custom)
Willow Ranch Winter (23) (Custom)
Willow Ranch Winter (26) (Custom)
Willow Ranch Winter (12) (Custom)
Willow Ranch Winter (52) (Custom)
Willow Ranch Winter (37) (Custom)
Willow Ranch Winter (51) (Custom)
Willow Ranch Winter (48) (Custom)
Willow Ranch Winter (53) (Custom)
Willow Ranch Winter (21) (Custom)
Willow Ranch Winter (32) (Custom)
Willow Ranch Winter (12)