canada eta
canada eta

Op reis naar Canada? Vergeet je eTA niet!

Nieuws

Een reis naar Canada staat bij veel paardenliefhebbers hoog op de bucketlist en dat is niet voor niets. De Canadese wildernis is prachtig en perfect te paard te ontdekken. Zie jij een trektocht door de Rocky Mountains of een stage bij een echte ranch wel zitten? Check dan voor vertrek goed wat je allemaal moet regelen. Zo is een eTA Canada een verplicht document. We helpen je op weg, zodat je relaxed op reis kunt.


Vorig jaar reisde Bit-hoofdredacteur Dorien van Dijk af naar Canada, waar ze voor een reportage de Willow Ranch bezocht. Omdat ze eerder in de Verenigde Staten was geweest en daar toen een visum voor nodig had, vroeg Dorien zich af wat ze voor Canada moest regelen. Ze vertelt: “Ik hoorde van meerdere mensen dat ik ‘alleen een eTA hoefde aan te vragen’, dat klonk overzichtelijk.” Ze ging via Google op zoek en kwam erachter dat het niet zo eenvoudig is als het lijkt. “Ik kwam op verschillende buitenlandse websites terecht, waarbij ik vaak twijfels had over de betrouwbaarheid. Die sites zijn vaak Engelstalig, waardoor het niet altijd even duidelijk is wat je precies aanschaft. Ook moet je vaak direct in Canadese dollars betalen, niet ideaal.”

Een eTA is geen visum


Al met al zijn er dus best veel onzekere factoren bij het aanvragen van een eTA voor Canada. Het is anders dan een visum, waarbij je meestal een stempel in je paspoort krijgt. Een eTA kun je niet uitprinten en bij een balie laten zien, het is een digitaal document dat is gekoppeld aan je paspoort. Hoewel het niet tastbaar is, is het wel verplicht en dus heel belangrijk. Je wil dan wel zeker weten dat het goed geregeld is. “Op de websites waar ik terechtkwam kreeg ik dat gevoel niet echt”, gaat Dorien verder. “Ik ontving geen echte bevestiging maar kreeg alleen bericht dat mijn eTA ‘binnen een paar dagen’ na aanvraag digitaal geleverd zou worden. Het voelde allemaal een beetje als een gok. Gelukkig kende ik wat mensen in Canada die konden verifiëren dat het wel goed zat, maar ik had niet het gevoel met een officieel document bezig te zijn.”

Veilig eTA aanvragen


Bij Dorien kwam het uiteindelijk allemaal goed en een vlucht van zo’n elf uur bracht haar bij de prachtige ranch aan de voet van de Rocky Mountains. Maar haar eTA aanvragen voor Canada had een stuk makkelijker gekund. Als jij dit graag snel, simpel en en veilig regelt, is de website www.visumbuitenland.nl/canada een aanrader. Op deze Nederlandse website vind je uitgebreide informatie en bestel je voor € 19,95 jouw eTA.

Geldigheid eTA Canada


De geldigheidstermijn van een eTA voor Canada is vijf jaar. Hierbij is de geldigheidsduur van je paspoort wel van belang. Als het paspoort waarmee je je eTA hebt aangevraagd in die jaren verloopt, vervalt daarmee namelijk ook de geldigheid van je eTA. Om opnieuw naar Canada te mogen vliegen, moet je dan een nieuwe eTA aanvragen met je nieuwe paspoort. Tijdens de vijf jaar dat je eTA voor Canada geldig is, mag je onbeperkt naar Canada reizen, zolang elk bezoek maximaal zes maanden duurt. Daarnaast moet je paspoort altijd nog minimaal één dag geldig te zijn nadat je weer uit Canada vertrekt.

Checklist eTA Canada:  • Jouw eTA voor Canada is vijf jaar geldig vanaf het moment van toekenning. Let op dat je paspoort waarmee je de aanvraag hebt gedaan, in die periode niet verloopt. Dan moet je een nieuwe eTA aanvragen met je nieuwe paspoort;

  • De Canadese immigratiedienst mag de geldigheid van een visum of eTA altijd intrekken of verkorten, als ze hier aanleiding voor zien;

  • Bij aankomst in Canada dien je al te beschikken over een ticket voor een doorvlucht of terugvlucht;

  • Je reis mag zakelijk, toeristisch, voor een overstap of voor school zijn. Een bezoek aan vrienden en/of familie valt hier ook onder. Zakenreizen zijn dus toegestaan, maar let op: je mag met een eTA niet (betaald) werken voor een Canadese werkgever;

  • Ieder verblijf in Canada mag met een eTA maximaal zes maanden duren;

  • Je kunt op visumbuitenland.nl/canada 24 uur per dag terecht voor het aanvragen van een eTA voor Canada, ook in het weekend en op feestdagen. Je regelt hier ook documenten voor reistoestemming voor andere landen zoals een visum voor o.a. Egypte, Indonesië, China en Vietnam en een ESTA voor de Verenigde Staten. Die laatste heb je ook nodig bij een overstap in de Verenigde Staten.


Goede reis!

canada eta