huid
huid

Weg met rainrot

Nieuws

Paarden die bij extreem nat weer veel buiten staan lopen kans op het krijgen van rainrot, een bacteriële infectie in de bovenste laag van de huid. Het ontstaat vaak bij paarden met een verminderde weerstand of paarden die onder slechte hygiënische omstandigheden worden gehouden. Er vormen zich pijnlijke korstjes met pus die eraf vallen en kale plekjes achterlaten. Hoe kom je eraf? Horse Channel legt het uit.


Rainrot is het resultaat van een bacterie genaamd Dermatophilus congolensis. Deze bacterie is altijd aanwezig op de vacht en in de omgeving, maar bij overmatige vochtigheid dringen infectieuze sporen van de bacterie door en beginnen ze zich te verspreiden. Het paard krijgt korstjes, vooral op de rug, romp, nek en onderbenen.

Het is belangrijk dat je rainrot snel behandelt want het kan heel erg pijnlijk zijn. Als het op de zadelplek zit kan het een tijdje duren voor je weer kunt rijden. Hoe eerder de korsten zijn verwijderd, hoe sneller de huid zich kan herstellen en luchten. Om het proces te versnellen kun je de plekken behandelen met antibacteriële scrub, zoals verdunde chloorhexidine of jodium. Laat de korsten een paar minuten weken voordat je ze zachtjes verwijdert. Dit is meestal pijnlijk, dus doe het rustig aan. Blijf de plekken gedurende een week dagelijks behandelen om verdere verspreiding te voorkomen. Bij ernstige gevallen zijn antibioticainjecties nodig.

Houd rainrot weg door je dekjes, dekens en borstels regelmatig schoon te maken. Borstel je paard vaak en zorg ervoor dat hij af en toe kan drogen wanneer het dagen aan en stuk regent. Wanneer hij een deken draagt, zorg er dan voor dat zijn huid schoon is en hij niet gaat zweten onder het deken.

Bron: Horse Channel