030808809_ABFweb
030808809_ABFweb

Wat te doen met een ‘ongemotiveerd’ paard?

Nieuws

Je hebt super veel zin om lekker te gaan rijden. Je zadelt je paard op en neemt hem mee naar de bak. Maar als je wil beginnen, is je paard ‘lui’ en ongemotiveerd. Op Horse Channel geven Pat en Linda Parelli een oplossing om je paard te motiveren.


Om een oplossing te vinden voor problemen, is het belangrijk om het probleem te bekijken vanuit het paard. Als hij lui en ongemotiveerd is in de bak, maar dat probleem niet heeft als je bijvoorbeeld een buitenrit maakt of op wedstrijd bent, wil hij je iets vertellen. Paarden proberen met ons te communiceren en als je weet waar het probleem vandaan komt, speelt dat een grote rol in het oplossen ervan.

‘Luie’ paarden begrijpen


Paarden hebben, net als mensen, verschillende karakters. Als je weet wat voor karakter jouw paard heeft, maakt dat het al makkelijker om hem te begrijpen.
Een paard dat een gebrek heeft aan motivatie is geneigd om je constant uit te dagen en tegen je in te gaan. Meestal is hij ook introvert, wat voor paarden betekent dat ze niet zo’n zin hebben om ook maar een stap te verzetten.

Je paard attenter maken


Je kunt je ‘luie’ paard blijven aansporen totdat hij doorloopt, maar je kunt beter eens nadenken wat je paard nodig heeft om meer plezier in het werk te krijgen. Begin eens met grondwerk. Dit is de beste manier om je paard kennis te laten maken met nieuwe methodes. Probeer je paard eerst te vragen achterwaarts te gaan. Ga voor je paard staan, met je hand om het halstertouw en duw het langzaam van je af. Kijk hoe je paard reageert.

Als je paard niet beweegt of terughoudend is, pak je er een zweepje bij. De druk op het halstertouw blijft hetzelfde, maar tik je paard nu met de zweep zachtjes op de voorbenen (onder de knie), totdat hij zelf de druk op het touw wat vermindert. Zodra hij dat doet, haal je zelf de druk ook direct weg. Door langzaam te beginnen, maar meteen los te laten, maak je je paard gevoeliger voor druk. Als je zelf sterk in je hand bent en niet snel loslaat, stomp je je paard af.

Wacht nu tot je paard briest of zijn lippen gaat likken. Dit is een teken dat hij verwerkt wat hij zojuist heeft geleerd. Daarna ga je de oefening herhalen. Misschien moet je het een paar keer doen voordat het echt lukt.

Als hij eenmaal snapt wat je van hem vraagt, vraag hem dan eens meerdere stapjes te zetten. Heb je er net drie gedaan? Ga dan voor vijf en daarna voor tien. Elke keer als hij zijn hoofd omhoog trekt of tegen je in werkt, raak je hem met je zweepje weer even aan op het been. Uiteindelijk zal je de zweep niet meer nodig hebben, evenals het halster en halstertouw. Door deze oefening zorg je er niet alleen voor dat je paard reageert op jouw aanwijzingen, maar je ontwikkelt ook een zeer sterke mentale en emotionele band met je viervoeter.

Nu is het tijd om weer in het zadel te klimmen. Geef je paard een lichte beenhulp.
Wacht enkele seconden zodat hij de tijd heeft om te reageren, zonder dat de druk van je been toeneemt. Als hij niet reageert, raak je je paard, met de zweep, zacht aan op zijn schouder, net voor je zadel. Zodra je paard voorwaarts gaat, neem je de druk weer weg en aai je hem. Herhaal deze oefening totdat je paard direct voorwaarts gaat op het moment dat jij een lichte beenhulp geeft.

Rijd naar een punt aan de andere kant van de bak. Het is belangrijk dat je paard ergens heen gaat, anders zal hij de interesse in wat hij doet weer verliezen. Maak je in het begin nog geen zorgen over het tempo, dat komt later wel goed.

Je paard gemotiveerd houden


Als jij weet wat je wil, maar je paard doet het niet, is het gemakkelijk om boos of gefrustreerd te worden. Onthoud dat paarden je emoties kunnen voelen, de positieve, maar ook de negatieve. Het is dus enorm belangrijk dat je je emoties onder controle houdt.

Als je paard lui en eigenwijs is, is dat dus meestal omdat hij zich verveeld. Je kunt eindeloos rondjes blijven rijden in de bak, maar je moet je paard aan het denken zetten. Laat hem afvragen wat er volgt op de oefening die jullie nu doen. Maak veel overgangen, verander regelmatig van richting, rijd figuren die niet ‘bestaan’ en leer hem nieuwe dingen. Maar het belangrijkste is misschien wel dat je je paard moet belonen als hij het goed doet. Als je dat in gedachten houdt, loop je binnenkort met een vrolijk paard de bak in.

Bron: Horse Channel
Achterwaarts Arnd Bronkhorst