zwemmen32
zwemmen32

8 Tips voor veilig zwemmen met je paard

Nieuws

Als het tropisch warm is, is er natuurlijk niets fijner dan samen met je paard wat verkoeling op te zoeken in de zee of het plaatselijke meer. Maar zwemmen met een vluchtdier van enkele honderden kilo’s neemt wel de nodige risico’s met zich mee! HorseChannel geeft je 8 tips om veilig met je paard een duik te nemen.


1. Neem geen risico’s. Vooral in het water geldt: bij twijfel, niet doen. Weet je niet zeker hoe diep het water is of hoe sterk de stroming is? Dan kun je het ook maar beter niet proberen.

2. Houd rekening met je paard. Als dit de eerste keer is dat je het water in gaat met je paard, laat hem dan wennen aan de omgeving voordat je hem in het water stuurt. Het is ontzettend zwaar om door water te waden met een ruiter op je rug, zelfs voor heel fitte paarden. Bouw het rustig op zodat je paard kan wennen aan de extra inspanning die het kost om te zwemmen door dieper water.

3. Zorg dat je de omgeving kent. Dit is misschien wel de belangrijkste factor als het gaat om veiligheid bij zwemmen met paarden! Wees op de hoogte van de getijden en stromingen als je in zee gaat zwemmen.  Zorg er ook voor dat je zeker weet of de oever van de zwemplaats veilig is: in troebel water kunnen nare verrassingen als fietswrakken en scherpe stenen verborgen liggen. Bovendien kan een oever die op het eerste gezicht veilig lijkt, eigenlijk bedekt zijn met losse modder waar je paard in kan wegzakken. Vraag aan stalgenoten of andere ruiters in de omgeving of zij nog tips hebben voor hét perfecte lokale paardenzwemparadijs.

4. Ga niet alleen. Neem iemand mee als je met je paard op pad gaat. Dat is een stuk gezelliger, én je hebt iemand bij je die je kan helpen als het mis gaat. Natuurlijk hoeft je buddy niet eens te paard mee: een vriend of vriendin op de fiets is net zo gezellig, en als het warm is willen die vast ook wel even het water in. Zorg er ook voor dat er op stal of thuis iemand is die weet waar jullie naartoe zijn en wanneer jullie ongeveer weer terug komen. Mocht je mobieltje een val in het water niet hebben overleefd, dan scheelt dat het thuisfront een zoektocht.

5. Wees voorbereid op een rol. We zijn gek op onze paarden, maar ze hebben ook zo hun onhandige momenten. Grote kans dat je lieve vriend door alle hitte en het spannende, verkoelende water even he-le-maal vergeten is dat jij nog op zijn rug zit. Het ene moment staat hij enthousiast met zijn voorbeen in het water te spatten, het andere moment zakt hij kreunend door zijn benen om eens even lekker in dat koele water te rollen... Het is heel schattig, zo’n spetterend paard, maar als je niet compleet doorweekt thuis wil komen is het beter om zijn aandacht bij jou te houden en hem niet de kans te geven om te rollen.

6. Zorg voor drinkwater. Op een hete dag is het belangrijk dat zowel jij als je paard genoeg vocht binnenkrijgen. In een meer of rivier is er natuurlijk water genoeg, maar denk eraan dat op het strand vaak alleen ondrinkbaar zout water is. Neem een extra fles drinkwater mee voor je paard als je wat langer op weg gaat.

7. Pas je harnachement aan. Al is je paard nog zo fris op het strand, ga niet het water in met een strakke martingaal of bijzetteugel. Het is belangrijk dat je paard zijn hoofd hoog kan houden in het water, want onder water kan hij namelijk niet ademen... Een halstertouw om de hals kan handig zijn als extra houvast, maar houd goed in de gaten dat het touw en de teugels niet zo los hangen dat je paard er met zijn benen in verstrikt kan raken onder het zwemmen.

8. Zorg dat je kan zwemmen. Dat klinkt nogal logisch, maar het is toch erg belangrijk: zorg dat je je goed in het water kan voortbewegen (en zorg dat alle andere ruiters in je groep dat ook kunnen). Mocht je van je paard vallen in diep water, beweeg je dan zo snel mogelijk weg van de malende hoeven. Zoek een veilige plek op aan de zijkant van het paard. Het is erg gevaarlijk om recht vóór een zwemmend paard te gaan staan!

In Bit nummer 226 stond het artikel Zwemmen met je paard, zo doe je dat met praktische tips en inzichten over de natuurlijke zwemvoorkeuren van je paard. Plus een handig overzicht van de zwemlocaties in Nederland.


Bron: HorseChannel