Val, vallen, zand
Val, vallen, zand

Angst om te vallen

Nieuws

Als je eenmaal een keer bent gevallen, vergeet je dat niet snel meer. Ook al is je paard eigenlijk altijd braaf, er is een klein stemmetje in je hoofd dat je angst influistert. Hoe kom je daar overheen? Jurylid Carla Wennberg geeft aan Horse Channel tips.


“Van je paard afvallen doet niet alleen pijn, het geeft vaak ook een deuk in je zelfvertrouwen”, vertelt Carla. “Als je paard nerveus of fris is, is het het beste om hem die overige energie kwijt te laten raken door hem veel buiten te zetten. Soms zul je hem moeten longeren voor het rijden. Als een paard me een beetje bang maakt, longeer ik hem om zijn houding te bepalen en te kijken hoeveel energie hij die dag heeft.”

Angst is een lastig ding waar je als ruiter mee moet leren omgaan. “We gaan er allemaal anders mee om, maar je moet weer in het zadel gaan zitten en werken aan je zelfvertrouwen”, gaat Carla verder. “Als je bang bent om te galopperen, start dan met stap en draf. Maak overgangen: stap-draf-stap, draf-halt-draf, draf-halt-achterwaarts-draf. Kijk hoe de houding van je paard is en maak vervolgens overgangen van stap naar draf, galoppeer dan een halve volte om vervolgens weer een overgang te maken naar draf en stap. Blijf op een grote volte. Probeer vervolgens overgangen van draf naar galop, maar je galoppeert maar een halve cirkel. Als je je daar goed bij voelt, pak je een volledige volte, maar je blijft die overgangen rijden. Dit houdt je paard bezig en onder controle.”

Als je paard schrikt of bokt, is het soms een gevolg van angst, maar soms zijn ze ook gewoon ondeugend. “Zorg er in ieder geval voor dat je paard wat meer aan het werk moet door het rijden van overgangen. Je houdt hem bezig. Ik rijd ook achtjes, en maak een overgang in het midden. Dit houd je hoofd weg bij de angst en gefocust op het rijden.”

Bron: Horse Channel