rug
rug

Mijn paard heeft artritis, wat nu?

Nieuws

Er zijn vandaag de dag veel opties beschikbaar om de pijn van paarden met artritis (en artrose) te verzachten - zelfs een stuk meer dan een paar jaar geleden. Hoewel er een overvloed aan medicijnen beschikbaar is, zijn er ook veel beproefde methoden die geen injecties of medicijnen bevatten en je paard toch comfortabel houden. Horse Channel noemt er een aantal.



Wat is artritis?


Artritis is een term die we gebruiken voor het afbreken van kraakbeen door een ontsteking. Hoewel het voor kan komen bij paarden van iedere leeftijd, is het kenmerkend voor oudere paarden, bij wie ontstekingen gedurende een langere periode hebben geleid tot erosie van de voegconstructie.

Artritis kan overal in het lichaam waar twee botten tegen elkaar komen ontstaan, inclusief de hals, rug en benen. Paarden met artritische gewrichten hebben moeite met beweging, hun hals buigen om te eten en opstaan.

Artritis wordt ook wel verward met artrose, maar er is een wezenlijk verschil. Bij artrose is er namelijk geen sprake van ontstekingen, het is degeneratief proces wat we ook wel gewoon slijtage noemen. De volgende tips kunnen wel voor zowel paarden met artritis en artrose van toepassing zijn.

Beweeg of verlies


Hoewel het belangrijk is voor een paard met artritis om zo mobiel mogelijk te blijven, gaat het blijven rijden op een stijf paard misschien tegen je natuur in. Je moet de werklast van je paard verlagen naar een voor hem aanvaardbaar niveau. Dit kan betekenen dat je lager zult moeten springen (of het volledig moet laten), minder vaak een zware oefening kunt rijden of je rijden moet beperken tot stapritjes.

Een paard met artritis heeft waarschijnlijk langer nodig om warm te worden, zorg ervoor dat zijn spieren en gewrichten warm zijn voordat je hem echt aan het werk zet, anders krijgt hij er later weer last van. Er zijn maar weinig paarden die helemaal niet meer gereden kunnen worden. Je paard op een gecontroleerde en comfortabele manier aan het werk houden is de sleutel om zijn gewrichten in beweging te houden en zijn spiermassa te behouden.

Ook al lijkt het aantrekkelijk om een stijf paard binnen te houden wanneer hij echt heel erg stijf is en duidelijk last heeft (zoals op koude dagen), is het echt het beste om hem zoveel mogelijk buiten te laten. Zo lang hij niet buiten staat met kuddegenootjes die hem rond jagen, kan je paard zijn eigen tempo bepalen en dingen doen die hij het fijnste vindt.

Voedermanagement


Vroeger gaf je je paard zijn eten vanaf de grond, maar het kan nu pijnlijk voor hem zijn om zijn hoofd omlaag te doen. Als je zijn krachtvoer en ruwvoer op borsthoogte voert, hoeft hij zijn hoofd niet naar beneden te doen om te eten en dat scheelt pijn. Denk erover om te voeren uit een hooinet op een hoogte die fijn is voor je paard.

Als je paard op stal staat kan het fijn zijn om extra bodembedekking neer te leggen, vooral als hij veel tijd liggend doorbrengt om zijn pijnlijke gewrichten te ontlasten. Meer bodembedekking kan ook helpen als hij lastig overeind kan komen door stijve gewrichten.

Alternatieve therapieën


Alternatieve therapieën kunnen een waardevolle bijdrage zijn voor zowel het gepensioneerde als actieve artritispaard. Massage en accupuntuur kunnen helpen om senioren zich op hun best te laten voelen. Massage wordt bijzonder goed ontvangen door paarden die strakke spieren door hun houding of manier van lopen ontwikkelen. Non-invasieve massage is een ontspannende techniek die paarden helpt spanning in hun spieren los te laten.

Goede voetjes zijn belangrijk


Een goede hoefverzorging is heel erg belangrijk voor paarden met artritis, of ze nu werken of niet. Correcte en regelmatige bekapbeurten zijn essentieel voor het comfort van je paard en om hem pijnvrij te laten lopen.

Als je paard altijd op ijzers heeft gestaan, lijkt het misschien aantrekkelijk om zijn ijzers er onderuit te halen nu hij niet langer aan het werk is. Dat scheelt natuurlijk ook weer geld. Maar het is belangrijk dat hij zich zo comfortabel mogelijk kan bewegen en als hij al die jaren gewend is geweest om op ijzers te lopen, is een verandering misschien niet zo fijn voor hem. Wellicht moet je zelfs speciaal beslag overwegen, maar dat overleg je met je hoefsmid.

Let op de bodem


Het is altijd belangrijk om op de bodem in je bak of paddock te letten, maar dat is bij een ouder paard met wat stijvere pezen nog belangrijker. Als je denkt dat de bodem te hard of te zwaar is, is het het beste om een dag te wachten met het werk, dat is beter dan een blessure riskeren door een slechte bodem.

Het gewichtsdebat


Naast goede hoefverzorging is het ook belangrijk dat je je oude paard op een gezond gewicht houdt. Overgewicht zorgt voor meer druk op de gewrichten. Veel mensen maken zich druk om een oud paard dat te mager wordt, het tegenovergestelde is ook helemaal niet goed. Als je paard met pensioen gaat heeft hij minder nodig dan toen hij nog hard aan het werk was, dus pas zeker zijn voedingsschema aan.

Bron: Horse Channel