170213052_ABFweb
170213052_ABFweb

Help, mijn paard maakt zijn stal smerig

Nieuws

“Paarden op stal staan vaak op dezelfde plek. Daar plassen en mesten ze ook. Het is niet zo dat ze een speciale hoek uitzoeken om te mesten en plassen met het idee dat ze dan schoner blijven. Zo denken paarden niet”, vertelde sportpaardenarts Thibault Frippiat in een artikel dat een tijdje terug in Bit verscheen. Jammer, want wat zou het toch een hoop werk schelen als je vieze paard zijn behoefte nou eens in één hoekje deed. Is jouw paard ook zo’n smeerpoets en tref je iedere ochtend weer een ontzettend vieze stal aan? Kijk dan of een van deze zes tips jou misschien kan helpen!1. Schep niet de hele stal leeg


Veel paardeneigenaren mesten iedere dag de stal uit: zowel de mestballen als de natte plekken gaan op de kruiwagen. Een vies paard maakt er vaak zo’n grote puinhoop van, dat je het liefst de hele stal leegschept. Hoe verleidelijk ook, probeer bij een smerig paard juist niet te netjes te zijn. Vieze paarden lopen hun stro vaak door de hele stal heen. Ligt er echter een solide bodem, dan schuift het stro een stukje moeilijker. Probeer je te beperken tot het verwijderen van de mest (schep ’s avonds eventueel nog wat weg) en haal alleen het échte verzadigde (roodgekleurde) strooisel weg. Schuif het oude stro niet te veel heen en weer en woel het vooral niet om. Op die manier vindt oud, maar nog niet heel vies stro houvast. Dit geeft een solide, zacht bed, dat minder makkelijk ondersteboven wordt gelopen.

2. Strooi je stal voldoende op


Als je toch iedere dag de stal moet leegscheppen, waarom zou je er dan nog veel vers stro in gooien? Een logische gedachte, maar voldoende strooisel maakt het niet alleen makkelijk om een goede bodem te vormen, het draagt ook bij aan het comfort van je paard. Dierenarts Vivianne van Leeuwen gaf eerder de slimme tip om de ‘knie-test’ te doen: je moet jezelf op je knieën kunnen laten vallen zonder dat je daar pijnlijke benen aan overhoudt.

3. Leg zachte matten op de bodem


Lukt het niet om een stevige ‘bodem’ aan te leggen, kijk dan eens of stalmatten een optie zijn. Sommige paardeneigenaren kiezen ervoor om hun paarden alleen op zachte matten te laten staan, met een hoekje of strook van stro om op te liggen. De matten bieden het paard voldoende comfort en zijn heel makkelijk te schoon te houden.

4. Experimenteer met bodembedekking


Een paard dat vies is op stro, is misschien heel schoon op zaagsel. Experimenteer met verschillende typen bodembedekking of probeer een combinatie van meerdere soorten. Een laagje van krullen of vlas onder een laag stro kan wonderen doen voor een droge stal. Hoewel paarden het liefst stro als bodembedekking hebben, absorbeert schoon vlas of zaagsel doorgaans beter dan vers stro.

5. Geef ruwvoer op een andere manier


Paarden zijn gewoontedieren. Sommige maken het zich makkelijk af en poepen waar ze eten. Je kunt de kont van je paard een beetje sturen door het ruwvoer op een andere plek aan te bieden. Soms loopt het paard zijn hooi door de stal, wat niet alleen zonde is van het schone hooi, maar het ook lastig maakt om de stal uit te mesten. Kies dan voor een hooinet, zodat er niet onnodig hooi verloren gaat. Een paard kan zijn stal daarnaast ook sneller smerig maken wanneer hij al zijn schone stro opeet. Vaak is dit makkelijk op te lossen door het aanbieden van meer ruwvoer of ruwvoer in een ‘slowfeeder’.

6. Maak een ‘latrine’ voor je paard


Volgens gedragsdeskundige Machteld van Dierendonck maken paarden zogenaamde ‘latrines’ in hun wei: dit zijn plekken waar ze niet grazen, maar wel mesten en plassen. “Dat heeft een praktische reden, namelijk dat er minder besmettingsrisico is, bijvoorbeeld bij wormen in de mest.”

Je kunt je paard een beetje voor de gek houden door zo’n latrine aan te leggen in één hoek van de stal. Pak wat verse mest van twee andere paarden en leg deze samen met de drollen van jouw eigen paard op één - handig bereikbare - plek in de stal. Paarden hebben de neiging om over deze hopen heen te plassen en poepen. Het kost wat tijd en volharding, maar wellicht lukt het je om jouw paard zo een nieuwe gewoonte aan te leren.

7. Beperk de tijd op stal


De allerbeste manier om een stal schoon te houden is door er geen paard in te zetten. Probeer de tijd die jouw paard in zijn stal doorbrengt daarom zo veel mogelijk te beperken. Kan je paard niet in de wei, zet hem dan nog wat extra tijd in de paddock. Zo pakt je paard gelijk wat extra daglicht mee, wat goed is voor een aantal belangrijke lichamelijke processen en beperk je de hoeveelheid schadelijke ammoniak die hij inademt.

Bron: Bitmagazine.nl