Op stal
Op stal Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Help, mijn paard maakt zijn stal smerig

Welzijn Opvallend Verzorging

Het hebben van een stal biedt, met name in de winter, uitkomst met slecht weer. Daar staan je paarden droog en uit de wind. Maar dan loop je er tegenaan dat het ene paard duidelijk schoner is op stal, dan het andere. Hieronder een aantal tips om om te gaan met de echte viespeuken.

1. Schep niet de hele stal leeg

Veel paardeneigenaren mesten iedere dag de stal uit: zowel de mestballen als de natte plekken gaan op de kruiwagen. Een vies paard maakt er vaak zo’n grote puinhoop van, dat je het liefst de hele stal leegschept. 

Hoe verleidelijk ook, probeer bij een smerig paard juist niet te netjes te zijn. Vieze paarden lopen hun stro vaak door de hele stal heen. Ligt er echter een solide bodem, dan schuift het stro een stukje moeilijker.

Probeer je te beperken tot het verwijderen van de mest (schep ’s avonds eventueel nog wat weg) en haal alleen het échte verzadigde (roodgekleurde) strooisel weg. 

Schuif het oude stro niet te veel heen en weer en woel het vooral niet om. Op die manier vindt oud, maar nog niet heel vies stro houvast. Dit geeft een solide, zacht bed, dat minder makkelijk ondersteboven wordt gelopen.

2. Strooi je stal voldoende op

Als je toch iedere dag de stal moet leegscheppen, waarom zou je er dan nog veel vers stro in gooien? Een logische gedachte, maar voldoende strooisel maakt het niet alleen makkelijk om een goede bodem te vormen, het draagt ook bij aan het comfort van je paard. 

Dierenarts Vivianne van Leeuwen gaf eerder de slimme tip om de ‘knie-test’ te doen: je moet jezelf op je knieën kunnen laten vallen zonder dat je daar pijnlijke benen aan overhoudt.

3. Leg zachte matten op de bodem

Lukt het niet om een stevige ‘bodem’ aan te leggen, kijk dan eens of stalmatten een optie zijn. Sommige paardeneigenaren kiezen ervoor om hun paarden alleen op zachte matten te laten staan, met een hoekje of strook van stro om op te liggen.

De matten bieden het paard voldoende comfort en zijn heel makkelijk te schoon te houden.

4. Experimenteer met bodembedekking

Een paard dat vies is op stro, is misschien heel schoon op zaagsel. Experimenteer met verschillende typen bodembedekking of probeer een combinatie van meerdere soorten.

Een laagje van krullen of vlas onder een laag stro kan wonderen doen voor een droge stal. Hoewel paarden het liefst stro als bodembedekking hebben, absorbeert schoon vlas of zaagsel doorgaans beter dan vers stro.

5. Geef ruwvoer op een andere manier

Paarden zijn gewoontedieren. Sommige maken het zich makkelijk af en poepen waar ze eten. Je kunt de kont van je paard een beetje sturen door het ruwvoer op een andere plek aan te bieden. 

Soms loopt het paard zijn hooi door de stal, wat niet alleen zonde is van het schone hooi, maar het ook lastig maakt om de stal uit te mesten.

 Kies dan voor een hooinet, zodat er niet onnodig hooi verloren gaat. Een paard kan zijn stal daarnaast ook sneller smerig maken wanneer hij al zijn schone stro opeet. Vaak is dit makkelijk op te lossen door het aanbieden van meer ruwvoer of ruwvoer in een ‘slowfeeder’.

6. Maak een ‘latrine’ voor je paard

Volgens gedragsdeskundige Machteld van Dierendonck maken paarden zogenaamde ‘latrines’ in hun wei: dit zijn plekken waar ze niet grazen, maar wel mesten en plassen. “Dat heeft een praktische reden, namelijk dat er minder besmettingsrisico is, bijvoorbeeld bij wormen in de mest.”

Je kunt je paard een beetje voor de gek houden door zo’n latrine aan te leggen in één hoek van de stal. Pak wat verse mest van twee andere paarden en leg deze samen met de drollen van jouw eigen paard op één - handig bereikbare - plek in de stal. Paarden hebben de neiging om over deze hopen heen te plassen en poepen. Het kost wat tijd en volharding, maar wellicht lukt het je om jouw paard zo een nieuwe gewoonte aan te leren.

7. Beperk de tijd op stal

De allerbeste manier om een stal schoon te houden is door er geen paard in te zetten. 

Probeer de tijd die jouw paard in zijn stal doorbrengt daarom zo veel mogelijk te beperken. Kan je paard niet in de wei, zet hem dan nog wat extra tijd in de paddock.

Zo pakt je paard gelijk wat extra daglicht mee, wat goed is voor een aantal belangrijke lichamelijke processen en beperk je de hoeveelheid schadelijke ammoniak die hij inademt.

Bron: Bit & Cap