Dierenarts
Dierenarts

5 tips om de favoriet van je dierenarts te worden

Nieuws

Een goede band met je dierenarts is in het voordeel van jou en je paard. HorseChannel komt met vijf tips om de favoriet van je dierenarts te worden.1. Sta klaar


Net als jouw eigen (werk)agenda, staat de agenda van je dierenarts meestal propvol. Dan zijn er ook nog eens veel dingen die onverwachts uit kunnen lopen. Denk aan reistijd, noodgevallen, onverwachte gebeurtenissen op stal, enzovoort. Een dag van een dierenarts kan zomaar heel anders lopen dan gepland. Hoe mooi is het dan, als de dierenarts het erf op rijdt en jou al met je paard klaar ziet staan?

Is er iets met de hoeven van je paard? Zorg dan dat alle modder en viezigheid eruit is. Heeft hij waarschijnlijk stroom nodig? Zorg dat een stopcontact binnen handbereik is.

2. Wees betrokken


Zorg ervoor dat je weet wat je precies van je dierenarts wil. En zorg er ook voor dat je weet wat je dierenarts (mogelijk) gaat doen. Begrijp je iets niet, of ben je niet zeker over de inhoud van de behandeling? Bel hem op, zodat je weet hoe je je het beste kunt voorbereiden. Maak ook lijstjes, zodat je zeker weet dat je niets vergeet.

Wat je echt moet laten: bellen tijdens het bezoek van je dierenarts. Je betaalt niet alleen voor de medicijnen maar ook voor zijn tijd, aandacht en kennis. Wees betrokken en zorg dat je alles uit het bezoek haalt.

3. Zorg dat je alle gegevens van je paard bij de hand hebt


Het is erg frustrerend als je dierenarts met spullen, voor bijvoorbeeld een bloedtest, komt en de mensen op stal weten praktisch niets van je paard. Op de formulieren moeten vaak gegevens worden ingevuld als stamboeknaam, leeftijd, ras kleur en het adres van de eigenaar. Zonder deze informatie zijn de papieren incompleet, en dat zorgt voor vertraging. Zorg dus dat je alle gegevens van je paard weet. We vergeten allemaal eens wat, dus als je zeker wilt zijn van alles: schrijf het één en ’t ander op.

4. Stel vragen


Dierenartsen vinden het geweldig om hun klanten iets te leren, dat is wat hun werk zo leuk maakt. Samen, staand bij je paard, de laatste onderzoeksresultaten naar bijvoorbeeld pijnmanagement bij chronische artrose bespreken? Niets mooier dan dat. Beschouw je dierenarts als eerste bron van medische informatie, in plaats van het internet. De info die je van je dierenarts krijgt, is persoonlijk en op maat gemaakt! Haal alles uit de afspraak en vuur al je vragen op hem af. Stomme vragen bestaan niet, zeker niet als het gaat om de gezondheid van je paard.

5. Wees eerlijk


De sleutel naar een sterke band met je dierenarts is open en eerlijke communicatie. Wees eerlijk over je verwachtingen en je mogelijkheden. Als je bijvoorbeeld niet zeker weet of je wel gedurende tien dagen je paard twee keer per dag zijn medicijnen kan geven, zeg dit dan voordat hij de medicijnen voorschrijft. Misschien zijn er wel andere opties, of de arts kan je tips geven over het toedienen van de medicijnen. Het is onwijs belangrijk dat je je beperkingen of je onzekerheden uitspreekt naar je dierenarts. Schaam je ook niet om toe te geven dat je het lastig vindt om een verband te wisselen of de temperatuur op te nemen. Denk eraan dat jullie samen als doel hebben je paard weer beter te maken!

Zorg er ook voor dat je op de hoogte bent van de kosten van een onderzoek of behandeling. Verrast worden door een hoge rekening is een veelvoorkomende reden dat de band tussen dierenarts en klant niet goed loopt.

5 1/2. Eten


Een tip met een knipoog. Dierenartsen zijn vaak gedwongen om tussendoor te snacken en hebben niet altijd de mogelijkheid om goed te eten. Het is dus onwijs makkelijk om naar nummer 1 op de ‘favoriete klanten-lijst’ te stijgen door hem iets te eten aan te bieden. Geef hem bijvoorbeeld een lekkere brownie voordat hij het erf weer afrijdt. Tot slot: niet alles gaat altijd als gepland. Moest je dierenarts bijvoorbeeld wachten, omdat je je paard niet te pakken kreeg? Dit maak je wel goed door hem een zelfgebakken stuk appeltaart aan te bieden.

Bron: HorseChannel