kussen
kussen

Vier dingen die niet-paardenmensen niet begrijpen

Nieuws

Het gebeurt íedereen. Je praat met een kennis en opeens realiseer je je dat haar ogen de andere kant op kijken. Je stem zwakt af en je vraagt af wat je hebt gezegd dat haar interesse weg deed vagen. “Ik heb toch niks gemeens gezegd? Ik was aan het vertellen over hoe gek Blacky deed toen ik hem zijn hooi gaf...” En dan realiseer je het: je praat tegen een niet-paardenmens. Horse Channel noemt momenten die niet-paardenmensen missen en dus niet begrijpen.1. De pracht van uitmesten


Zelfs echte paardengekken vinden het niet altijd leuk om elke dag de stal uit te mesten. Maar als je op de juiste manier kijkt, zie je dat deze vieze taak een goede kant heeft. Het uitmesten geeft je namelijk de perfecte kans om lekker te dagdromen: je wedstrijd volgende maand, je clinic dit weekend en je kunt zelfs brainstormen over namen voor je toekomstige veulen. En het is de perfecte mogelijkheid om met stalgenoten te kletsen.

En dan is het ook nog zo dat het een prima work-out voor jezelf is. Denk eens na over al het geld dat je dankzij het uitmesten bespaart in de sportschool. Dat alleen al kan een niet-paardenmens in een stalhulp veranderen.

2. Het plezier van voeren


Het voeren van paarden en pony’s is geen ondankbaar werk. Als je ‘s ochtends sjouwend met voeremmers de stal binnenkomt word je in ieder geval bedankt. Op het moment dat de paarden het geluid van hun ontbijt horen, begint het gelukkige gezang van paarden die honger hebben. Je hoort de klanken van dankbaarheid en enthousiasme in de schelle gilletjes en tevreden knorretjes.

3. Het enthousiasme van het verharen


Ken je die tijd van het jaar, dat de sneeuw is gesmolten, de knoppen weer aan de bomen komen en de eerste grassprietjes weer boven het aardoppervlak komen? Die tijd dat je je termo-ondergoed weer inruilt voor een t-shirt? Die tijd die lente heet? Het is soms niet voor te stellen dat het ooit weer warmer wordt en pas als je paard zijn haar begint los te laten geloof jij dat het weer zomer wordt.

Het verhaarseizoen markeert het begin van de lente. Het betekent dat al dat lange, vieze winterhaar weer uitvalt en er een glanzend zomervelletje onder tevoorschijn komt. Het betekent dat de warmere dagen eraan komen, dat de ganzen naar het noorden gaan en dat de dagen langer worden. Een vogelnestje gemaakt van paardenhaar is geweldig toch?

4. Het ontspannende aan ‘paardentijd’


Mensen denken altijd aan het nodig hebben van ‘ik-tijd’; een uur om alleen door te brengen, met de beentjes omhoog, een boek lezend of je nagels te lakken. Maar wat niet-paardenmensen niet snappen is dat ‘ik-tijd’ voor ons ‘paardentijd’ betekent!

‘Paardentijd’ betekent niets meer dan een stille stal en (natuurlijk) een paard. Of je nu je paard aan het poetsen bent en zijn zomervacht aanbidt of zijn stal uitmest terwijl hij een stukje verderop staat, er is geen betere manier om te ontspannen.

Bron: Horse Channel 
6199391