100910409_ABFweb
100910409_ABFweb

6 vragen beantwoord over zonnebrand en zonneallergie

Nieuws

Met dit warme weer is het oppassen geblazen voor paarden met een gevoelig huidje. De zon is onverbiddelijk. Vooral paarden met een roze snuit en witte haartjes op hun hoofd verbranden makkelijk. Dierenarts Annemarie Kroekenstoel van Diergeneeskundig Centrum Bekenland geeft antwoord op jouw vragen over het voorkomen én genezen van zonnebrand.



1. Kun je iedere zonnebrandcrème voor je paard gebruiken?


“Ja hoor, dat kan zonder problemen! De meeste zonnebrandcrèmes die geschikt zijn voor mensen kun je ook gewoon op paarden gebruiken. Er zijn geen bijzondere stofjes in deze crèmes waar je voor uit moet kijken”, aldus Annemarie.

Veel mensen kiezen voor een waterproof zonnebrandcrème met een hoge factor die niet geparfumeerd en hypoallergeen is. Sprays vinden sommige paarden soms een beetje eng, dus je kunt het beste voor een crème in een tube gaan. Er zijn ook speciale paarden-zonnebrandcrèmes op de markt, maar uit een snel kijkje op het etiket blijkt dat deze qua samenstelling niet afwijkt van crème voor mensen.

2. Klopt het dat als je té vaak smeert, de huid gevoeliger wordt voor zonnebrand?


“Dat is echt een fabeltje!”, lacht Annemarie. “Je kunt gewoon naar hartenlust smeren. En mocht je liever niet voor crème gaan, dan kun je je paard natuurlijk ook altijd nog beschermen met een UV-werend neuskapje.”

3. Wat kun je het beste doen bij zonnebrand?


“Als je paard ondanks je voorzorgsmaatregelen toch verbrand is, kun je hem het beste een paar dagen uit de zon houden. Zet je paard dan bij voorkeur ’s avonds of misschien zelfs ’s nachts buiten. Als de neus alleen een beetje rood is, dan is een laagje vaseline vaak al genoeg om de zonnebrand tot rust te laten komen. Komen er ook wat korstjes op, dan kun je het beste gaan voor een reinigende wondzalf. Bijvoorbeeld Dermiel, dat werkt altijd erg fijn”, adviseert Annemarie. “Is de zonnebrand echt heel ernstig met grote korsten en blaasjes, dan raad ik je wel aan om de dierenarts even te bellen voor advies.”

4. Kan een paard zonder witte haren ook verbranden in de zon?


“Daar hoef je je geen zorgen over te maken. De haren van paarden beschermen de huid voldoende. Daarbij is de huid van donkere paarden ook wat beter gepigmenteerd, waardoor het weerbaarder is voor UV-straling. Het is juist de lichte huid van de neus waar én weinig pigment zit én bijna geen haartjes groeien, die makkelijk verbrandt.”

[caption id=”attachment_96717” align=”alignright” width=”300”] Fotograaf: Paula da Silva, www.arnd.nl[/caption]

Annemarie: “Het zou vanuit de natuur gezien ook niet heel handig zijn als paarden snel verbranden. Paarden kunnen best wel wat zonneschijn verdragen. Met dit warme weer is het natuurlijk aan te raden om het weide- en trainingsschema aan te passen, maar je hoeft echt niet bang te zijn dat je paard te veel zon te voorduren krijgt. Zolang je paard genoeg kan drinken, de schaduw kan opzoeken en niet te hard hoeft te werken tijdens de heetste uren, komt het allemaal goed!”

5. Er bestaat ook nog zoiets als zonneallergie. Wat is dat precies?


“Bij zonneallergie is de huid van het paard overgevoelig voor zonlicht, waardoor deze afsterft en loslaat. Deze reactie is nog een tandje heftiger en pijnlijker dan gewone zonnebrand. In veel gevallen is zonneallergie gekoppeld aan een aandoening aan de lever. Deze kan de zogenaamde ‘fototoxische’ stoffen in het lichaam niet meer goed afbreken, waardoor er bij blootstelling aan de zon een beschadiging optreedt van de huidcellen. Vaak zie je deze reactie niet alleen terug op de witte delen van de vacht, maar overal”, weet Annemarie.

“Soms wordt deze allergie indirect veroorzaakt door bepaalde planten. Jacobskruiskruid en berenklauw zijn daar voorbeelden van. Deze planten zit vol fototoxische stoffen.”

6. Hoe kun je zonneallergie voorkomen en genezen?


“Bij een echte zonneallergie moet de dierenarts zeker langs komen. Hij kan je paard behandelen met goede zalfjes en eventueel antibiotica. Een paard met zonneallergie kun je het beste uit de zon houden. Bij sommige paarden komt de allergie alleen tot uiting op de benen, soms noemt men dat ‘zomermok’. Het lijkt inderdaad ook wel een beetje op mok, maar dan niet alleen in de kootholtes. Een van mijn patiënten met zonneallergie op de benen gaat met speciale sokjes de wei op. Het ziet er misschien een beetje raar uit, maar het blijkt wel effectief!”

Bron: Bitmagazine.nl
081016837_ABFweb