Alles over huidproblemen bij paarden met sokken
Nieuws
Wie een Fries, een Tinker of een ander ras met sokken heeft, weet er alles van: deze paarden hebben ontzettend snel last van huidproblemen in en rondom de sokken. In dit artikel vertelt paardenarts Erica van den Broek over de meest voorkomende huidproblemen, wat je tegen deze problemen kunt doen en hoe je ze kunt voorkomen.
Huidproblemen zijn voor ieder paard vervelend. Het ene paard is er vatbaarder voor dan het andere. Paarden met sokken hebben over het algemeen sneller last van huidproblemen op het been. Van deze problemen afkomen is niet altijd even makkelijk en het kan behoorlijk vervelend zijn voor je paard.
Huidproblemen bij sokken
Veel eigenaren van paarden met sokken hebben er ervaring mee en Erica van den Broek, paardenarts bij Paardendokters bevestigt het: paarden met sokken hebben sneller last van huidproblemen.
Er wordt wel eens gezegd dat sokken juist helpen bij het beschermen van de benen, maar dat is slechts voor een klein deel waar. Van den Broek: “Ja, sokken kunnen helpen met het afvoeren van vocht en met het beschermen van het been, maar slechts in kleine maten. De sokken, zoals wij ze kennen bij bijvoorbeeld Friezen en Tinkers, zijn veel te lang en bestaan uit veel te veel haar. Dit zorgt er juist voor dat het haar enorm slecht opdroogt en dat er makkelijk een hoop vuil in blijft zitten. Ook zijn de sokken vaak zo lang, dat het vocht er juist in trekt wanneer de paarden op een natte bodem staan. Zo bieden de sokken een broeierig, viezig milieu dat de perfecte leefomgeving vormt voor bacteriën en parasieten.”
‘Het afscheren van de sokken zorgt ervoor dat de huid van je paard veel makkelijker schoon en droog blijft’
Veel mensen zijn trots op de sokken van hun paard en vaak geldt het bijna als een doodzonde om ze af te scheren. Toch is dat vaak een hele goede oplossing. “Het afscheren van de sokken zorgt ervoor dat de huid van je paard veel makkelijker schoon en droog blijft. Daarbij kun je veel beter zien of er iets mis is aan de benen van je paard. Als je echt de sokken van je paard niet af wilt scheren, kun je ook alleen het onderste deel afscheren. Het bovenste laagje haar valt dan over het onderste deel heen, waardoor je niet ziet dat er geen haar meer zit”, legt Van den Broek uit.
Mok is een verzamelnaam voor huidproblemen onder de kogel
Verzamelnamen voor huidproblemen
Problemen waar paarden met sokken vaak last van hebben worden mok en rasp genoemd. “Mok is hierbij een verzamelnaam voor alle problemen onder de kogel en rasp is een verzamelnaam voor alle problemen boven de kogel”, vertelt Van den Broek. Het zijn dus geen opzichzelfstaande problemen, al wordt dat wel vaak gezegd. “Deze problemen kun je dan ook weer opdelen in twee soorten, namelijk bacteriële infecties en mijten.” Mok kan dus zowel een bacteriële infectie, als een mijtenprobleem zijn en rasp ook.
Bacteriële infectie
“Een bacteriële infectie ziet er zowel bij mok als bij rasp hetzelfde uit”, legt Van den Broek uit. Wanneer een paard een bacteriële infectie heeft, zie je dat vaak aan de rode, vochtige plekken in de kootholte (bij mok), of op het pijpbeen (bij rasp). Ook ontstaan hier vaak korsten. “Bij een bacteriële infectie verteren de bacteriën als het ware de huid, waardoor er wonden en ontstekingen ontstaan. Dit is vaak erg pijnlijk. Voornamelijk op de plekken waar de huid veel buigt, kunnen kloven en pijnlijke plekken ontstaan.”
Een bacteriële infectie ontstaat veel makkelijker als de benen van het paard nat zijn, de huid is dan minder weerbaar. “In de winter staan paarden vaak op een natte ondergrond. Hierdoor kan gemakkelijk zo’n infectie ontstaan”, vertelt Van den Broek. Het voorkomen van een bacteriële infectie hoeft dan ook niet zo lastig te zijn: zorg ervoor dat het been goed droog en schoon blijft, want ook vuil kan een infectie veroorzaken.
Behandeling
Het behandelen van een bacteriële infectie kan lastiger zijn, dan is het drooghouden van het been niet meer voldoende. Op het gebied van het bestrijden van zo’n infectie zijn nogal wat misverstanden, weet Van den Broek. “Veel mensen halen mokzalf in een ruitersportzaak, maar die werkt vrijwel zelden. Voor een bacteriële infectie heb je een zalf met antibiotica nodig en die mogen alleen door dierenartsen verkocht worden.”
Wat ook vaak gedaan wordt, is het been wassen met betadine shampoo, maar ook dat kan averechts werken. “Als je paard nergens last van heeft, was je juist de gezonde huid bacteriën weg met die shampoo. Dan wordt de huid weer vatbaarder voor infecties. Wassen met betadine shampoo doe je pas als je paard ook echt een infectie heeft.”
Als laatste wordt ook vaak uierzalf gebruikt als een paard last heeft van een bacteriële infectie. “Dat kan heel goed zijn”, legt Van den Broek uit. “Het versoepelt namelijk die pijnlijke plekken die, voornamelijk op de beweeglijke punten, kloven en wonden vormen. Uierzalf alleen is echter niet genoeg om de infectie te verdrijven. De bacterie gaat er niet van dood en de infectie zal alleen maar erger worden als je deze niet behandeld wordt met een zalf met antibiotica.”
Vocht is funest voor de benen en zorgt ervoor dat paarden sneller last krijgen van huidproblemen
Mijt
Mijt wordt ook wel schurft of schurftmijt genoemd. Anders dan een bacteriële infectie is mijt besmettelijk en kan dit dus van paard naar paard worden overgedragen. ‘Mijt graaft in de huid van het paard en eet huidschilfers en huid. Dit gaat niet zozeer pijn doen, maar het jeukt wel enorm. Hierdoor gaat een paard stampen, of krabben. Dat kan dan wel weer tot wonden leiden”, legt Van den Broek uit.
“Mijt kan zich op het gehele lichaam van het paard nestelen, maar we zien dat eigenlijk alleen in heel ernstige, verwaarloosde gevallen. Vaak blijft de mijt op het been zitten”, aldus Van den Broek. “Ook mijt kan voor korstjes zorgen. Het grote verschil tussen mijt en een bacteriële infectie is dat de korstjes bij mijt droog blijven, terwijl ze bij een infectie vochtig worden. Je kunt mijt daarbij herkennen aan veel schilfers op het been.”
Behandeling
Ook mijt is goed te behandelen, maar het moet wel strikt en correct gedaan worden, anders werkt de behandeling niet. “Als je paard last heeft van mijt, zul je waarschijnlijk een middel krijgen om de benen van je paard mee te wassen. Je moet dit doen als de benen van je paard schoon zijn. Was ze dus eerst met een shampoo, voordat je het middel gebruikt, anders werkt het niet. Het is ook belangrijk dat je het hele been van je paard wast. Helemaal tot aan de buik dus”, vertelt Van den Broek.
“Als je de benen van je paard hebt gewassen zijn alle mijten als het goed is dood. De eitjes leven dan echter nog. Die komen na ongeveer een week uit. Dan is het dus van belang dat je de benen van je paard nog een keer wast. Ik adviseer echter altijd dat, als je paard sokken heeft, je de benen het beste standaard eens per maand kunt wassen. De kans is namelijk erg groot dat de mijt bij zulke paarden toch wel terug komt.”
Om er echt voor te zorgen dat de mijt helemaal verdwenen is, kun je het best ook de stal even goed schoonmaken. “Dat kun je gewoon met een schuurborstel en schoonmaakmiddel doen”, legt Van den Broek uit. “Schuur alle hoekjes en planken even goed af, zodat ook hier geen kleine beestjes meer zitten.”
Als een paard last heeft van mijt, zul je de benen regelmatig moeten wassen
Bron: Bitmagazine