Kreupel paard
Kreupel paard

Plotseling kreupel? Een hoefzweer is vaak de boosdoener

Nieuws

Een hoefzweer, zoolzweer of hoefabces is een ontsteking in de hoef waarbij een holte gevuld met pus ontstaat. Het is een veelvoorkomend probleem bij paarden en geeft een flinke kreupelheid. Een hoefzweer is dan ook de voornaamste reden waarom paarden plotseling kreupel kunnen zijn. Dierenarts Steven Clissen legt uit wat de oorzaken zijn en hoe je dit kunt voorkomen.


Een hoefzweer ontstaat wanneer vuil en bacteriën van buitenaf de hoornstructuur van de hoef binnen dringen. Dit kan op allerlei manieren gebeuren. “Het kan wel eens gebeuren dat een paard op een steen heeft getrapt, waardoor er een kneuzing ontstaat die vervolgens geïnfecteerd kan raken met een hoefzweer als gevolg. Soms ontstaat een hoefzweer nadat een scherp voorwerp in de hoef is gedrongen. Verder zie je vaak hoefzweren verschijnen bij paarden met achterstallig onderhoud aan de hoeven, denk maar aan bijvoorbeeld hoornscheuren. Aandoeningen die een verbreding geven van de witte lijn, de verbinding tussen de hoorn en het levende deel van de hoef, maken een paard ook gevoeliger voor hoefzweren. Hierbij moet bijvoorbeeld gedacht worden aan hoefbevangenheid of witte lijn ziekte. Vocht is daarnaast ook een predisponerende factor, aangezien vocht de hoorn weker maakt. “Je ziet het dan ook bij paarden die langere tijd op natte, vochtige weiden gelopen hebben”, vertelt Steven Clissen.

Help, heeft mijn paard een hoefzweer?


Wanneer een paard last heeft van een hoefzweer, kan hij plots heel erg kreupel worden van het een op het andere ogenblik. Je ziet deze paarden bijna niet meer op de betreffende voet steunen en als ze het doen steunen ze alleen op de teen van de hoef. “De hoef voelt altijd erg warm aan wanneer een paard last heeft van een hoefzweer. Wanneer je de bloedvaten in het onderbeen voelt, voel je veel pulsatie. Dit wil zeggen dat de bloedvaten aan het kloppen zijn, wat erg kenmerkend is voor een ontsteking in die voet. Een dierenarts zal met een tang de zool af voelen om te kijken of deze ergens pijnlijk is. Sommige ontstekingen komen niet via de zool naar buiten, maar uiten zich langs de kroonrand. Wanneer je bij deze gevallen op die kroonrand duwt voel je meestal een plekje dat zacht en pijnlijk is. Als de zweer eenmaal is opengebroken zie je dan ook wondje tevoorschijn komen”, legt Steven uit.

Weg ermee!


Wanneer een paard een hoefzweer heeft, wordt getracht deze open te maken. Wanneer dit is gebeurd is de hele heisa die ermee gepaard ging voorbij. “We gaan opzoek naar de zweer en snijden deze eruit, zodat de inhoud eruit is en de druk eraf is. Paarden lopen daarna vrij snel weer erg goed. Echter kan het zijn dat de zweer nog niet rijp genoeg is of zich een weg baant naar de kroonrand. In dit geval laten we de voet een paar keer per dag weken in een emmer warm water met soda of Badedas. Op deze manier wordt het rijpen van de hoefzweer bevorderd. In plaats van een emmer kan ook worden gewerkt met een nat verband om de hoef of een zak waar de hoef ingezet kan worden. Wanneer de hoefzweer dan eindelijk rijp en open is, gaan we nog een paar dagen verder met weken om de zweer helemaal schoon te spoelen zodat de ontsteking weg gaat”, legt Steven uit.

Goede verzorging is de sleutel


Een hoefzweer kun je helaas niet helemaal voorkomen. Je hebt namelijk niet altijd grip op de situatie, zoals bijvoorbeeld het trappen op een scherpe steen. Daarnaast zie je hoefzweren ook bij paarden met de best verzorgde hoeven, hetgeen frustrerend is. Tracht ook oog te hebben voor het behandelen/ aanpakken van onderliggend oorzaken zoals wittelijn ziekte, ziekte van cushing en andere oorzaken die hoefbevangenheid kunnen geven. Maar de beste manier om een hoefzweer te voorkomen is om de hoeven goed te onderhouden. “Wanneer je merkt dat er een scheurtje in de hoef ontstaat, laat deze dan meteen uitsnijden door de hoefsmid. Voorkom daarnaast dat de hoeven uitdrogen, waardoor ze gaan brokkelen, of dat ze juist te nat zijn, waardoor de structuren te slap worden. Hierdoor kunnen er makkelijker bacteriën van buitenaf in de hoef terecht komen”, adviseert Steven.

Bron: Bitmagazine.nl