Minigids 281 kreupelheid
Minigids 281 kreupelheid

Bit minigids: ‘De complexiteit van kreupelheden onder het vergrootglas’

Nieuws

Bijna ieder paard is in zijn of haar leven wel eens kreupel. Gelukkig gaat het vaak om iets kleins, zoals een verstapping, verzwikking of een hoefzweer. In de nieuwste minigids nemen we samen met de dierenartsen van Lingehoeve Diergeneeskunde verschillende kreupelheden en de combinatie aan therapieën bij kreupelheden nader onder de loep. Hieronder een greep uit de artikelen. Geïnteresseerd? Bestel ‘m dan snel in onze webshop!


De complexiteit van kreupelheid


Kreupelheid is iedere vorm van afwijking van het normale bewegingspatroon van een paard. Je paard kan overduidelijk kreupel zijn, maar ook ‘net niet rad’ lopen. Wanneer spreken we van kreupelheid en hoe komt het dat paarden zo gevoelig zijn voor kreupelheden? In dit artikel wordt dit complexe verhaal uitgelegd.


Hoe herken je kreupelheid?


In dit artikel legt een dierenarts van Lingehoeve Diergeneeskunde uit hoe je kreupelheid kan herkennen. De signalen van kreupelheid, zoals een knikje in het hoofd, worden toegelicht en je leest hoe een kreupelheidsonderzoek nou eigenlijk in zijn werk gaat.


Mijn paard is kreupel, welke behandelingen zijn er?


Zodra de oorzaak en tevens de ernst van een kreupelheid duidelijk is, kan een dierenarts bepalen bij welke behandeling(en) het paard de meeste baat heeft. In dit artikel lichten we een aantal behandelingen toe die vaak toegepast worden. Denk aan aangepast beslag, rust of aquatherapie. Ook krijg je in dit artikel tips om kreupelheden zoveel mogelijk te voorkomen.


Binnenkijken bij Lingehoeve Diergeneeskunde


Bit-fotograaf Nikki de Kerf geeft je in dit artikel een kijkje bij diverse kreupelheidsonderzoeken. Hoe begint een kreupelheidsonderzoek en welke stappen kan een dierenarts zetten na het kreupelheidsonderzoek? Kijk mee met 3 paarden die een kreupelheidsonderzoek ondergaan!


De 4 meest voorkomende soorten kreupelheid


Wat zijn de meest voorkomende soorten kreupelheid en hoe worden deze behandeld? Dierenartsen van Lingehoeve Diergeneeskunde beantwoorden deze vragen in dit artikel. Wist je bijvoorbeeld dat veruit de meeste paarden die kreupel lopen peesproblemen hebben?


Benieuwd geworden? De Bit Minigids kun je bestellen via de webshop, en is tevens verkrijgbaar in combinatie met Bit 281.