Transformatie Bo
Transformatie Bo

Transformatie: Bo

Nieuws

Iedereen kent ze wel, paarden die een geweldige transformatie ondergingen. Zo ook Bo, een negenjarige Haflinger ruin. Hij veranderde in twee maanden van projectpaardje naar een sportpaard in de dop!


De twintigjarige Angela Altena was begin dit jaar op zoek naar een projectpaard. Op Marktplaats kwam zij Bo tegen, een Haflinger die dichtbij haar gestald stond. Nadat ze overdag een wedstrijd had gereden met haar paard, ging Angela ’s avonds naar Bo kijken. Angela: “Ik zag een paard dat dun was, flink in de wintervacht zat, luizen had en rotstraal had aan drie hoeven. Bo had in zijn verleden altijd voor de wagen gelopen en vanwege zijn slechte staat wilde ik hem niet onder het zadel uitproberen.” Angela besloot die avond, eind februari 2015, om Bo te kopen.

“Toen Bo bij mij kwam, begon ik met hulp van manege Hoogenweg met hem te ontluizen. We hebben hem hiervoor twee keer moeten wassen met Imaverol. We hebben zijn benen geschoren tegen de rotstraal en de hoefsmid kwam in de eerste paar weken drie keer langs. De hoefsmid heeft een hoef echt moeten opensnijden en ik heb twee keer per week de hoeven behandeld met speciale spray”, legt Angela uit. Bo krijgt brokken gevoerd die de spieropbouw bevorderen en hij krijgt heel veel ruwvoer. Hij kreeg direct een deken op toen hij bij Angela kwam en begon al snel te verharen. “We dachten eerst dat hij een slechte huid had, want er kwamen allemaal donkere vlekken onder zijn wintervacht vandaan. Uiteindelijk bleek dat hij gewoon een speciale kleur heeft!”

Bo was vroeger wel een paar keer bereden, maar de ruin had nog nooit een rijbak gezien. “Onze trainingen duurden in het begin maar een kwartier, dan was hij al moe. Ik reed hem ook maar maximaal drie keer per week. Ondertussen rijden we ongeveer vijf keer per week en houdt hij het gemakkelijk drie kwartier vol.” De combinatie heeft onlangs hun debuut gemaakt in de klasse B en direct een winstpunt gereden. “Onder het zadel is Bo heel werkwillig, maar hij vond het op wedstrijd wel heel spannend. In de omgang is het ook een fijn paard, hij is heel mensgericht en zelfs mijn jonge lesklantjes rijden weleens op hem. Hij kan soms wel een beetje ongeduldig zijn, dan staat hij niet stil en schraapt hij met zijn been.”

Bo staat overdag buiten in de paddock samen met de andere Haflinger van Angela en gaat ’s nachts op stal. Door de goede verzorging en training heeft Bo in twee maanden een ongekende transformatie ondergaan. Angela start met haar andere Haflinger in de M-dressuur, maar ziet in Bo ook een goede sportpony. “In de toekomst wil ik Bo vaker uitbrengen in de dressuursport. Hij heeft hele goede gangen en door zijn fijne karakter denk ik dat hij hier zeker potentie voor heeft!”

PS: Heb jij ook een paard die een transformatie heeft ondergaan? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke maandag vind je een nieuw transformatie online.

Bo 22 februari 2015
Bo 28 februari 2015 2
Bo 15 maart 2015
Bo 11 april 2015 3 klein
Bo 20 april 2015