Transformatie Isabel
Transformatie Isabel

Transformatie: Isabel

Nieuws

Iedereen kent ze wel, paarden die een geweldige transformatie ondergingen. Deze week lees je het verhaal van Isabel. Zij veranderende van een angstig en boos jong paard in een mooie en betrouwbare Haflinger.


Vijf jaar geleden zag Pamela van de Berg een advertentie in de plaatselijke krant. “Een mevrouw
verkocht een Haflinger met de naam Isabel, die een jaar bij haar had gestaan nadat ze haar van verwaarlozing had gered.” Pamela en haar moeder namen de pony over. “We kunnen erg slecht tegen dierenleed en mijn moeder heeft een pensionstal. We vangen wel vaker dieren op, zo staat er ook een shetlander bij ons. Isabel kon makkelijk bij ons terecht.”

Toen Isabel net bij Pamela was, was ze zeker niet het makkelijkste paard. “De eerste periode was vreselijk lastig, we hebben veel met haar meegemaakt. We konden haar geen deken om doen en ze tolereerde geen borstels in haar buurt. Ze haalde naar me uit en liet zelfs haar tanden zien. Die agressieve houding doet ons vermoeden dat ze vreselijk is behandeld in haar verleden.”

De verzorging van Isabel stond toen dus volledig in het teken van haar laten wennen aan menselijke aandacht. “We gaven haar zo veel mogelijk liefde en aandacht, we praatten rustig tegen haar om Isabel te kalmeren. Het deken lieten we maar even voor wat het was en poetsen deden we met een borstel aan een stok. Langzaam maar zeker ging ze ons wat meer vertrouwen en konden we haar op een normale manier verzorgen.” Op een zeker moment probeerde Pamela voorzichtig op haar rug een rondje te stappen. “Maar ze was zo bang dat ze uit angst door het hek vloog. Daarom wandelen we nu veel met haar. Rijden gaat gewoon niet.”

Pamela en haar moeder vinden dat geen probleem. Ze zijn ontzettend blij met Isabel zoals ze is. “Ze heeft hier een goed leven en staat met andere pony’s en paarden in de wei waarmee ze het goed kan vinden. We kunnen haar poetsen, een deken om en af doen en we kunnen met haar wandelen.” De grootste verandering die Isabel doormaakte is dat ze nu lekker in haar vel zit. “Ze is rustig en ze heeft plezier in het leven. Ze durft weer vertrouwen te hebben in mensen.”

Toch blijven veel dingen nog lastig met Isabel. “Ze vertrouwt niet iedereen. Vooral voor mannen op klompen is ze huiverig. Dat zegt misschien ook wel wat over haar ervaringen. Als Isabel een slecht gevoel over een mens heeft, dan hoef je het niet eens te proberen: ze kiest de mensen die ze vertrouwt heel secuur uit.” Isabel blijft in de toekomst bij Pamela. “Ze blijft hier en gaat absoluut niet weg. Kijk, we laten haar geen pijn leiden, maar ze heeft nu weer plezier in haar leven en daar gaat het ons om. Ze kan lekker in de wei lopen, we kunnen haar liefde en aandacht geven. Ze blijft bij ons tot het einde verhaal is.”

P.S.: Heb jij ook een paard die een transformatie heeft ondergaan? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke maandag vind je een nieuw transformatie online.

FB_IMG_1446488144115-1
FB_IMG_1446487610570
FB_IMG_1446488036259