Transformatie Botje
Transformatie Botje

Transformatie: Botje

Nieuws

Iedereen kent ze wel, paarden die een geweldige transformatie ondergingen. Zo ook Botje, een negenjarige ruin. Hij veranderde van een mager paard naar een dressuurpaard!


Vijf jaar geleden was de toen 21-jarige Laura Aaldering op zoek naar een leuke merrie. Ze vroeg een kennis of zij nog paarden te koop had. Ze had wel een ruin, maar deze was nog niet te koop omdat dit paard veel te mager was en eerst moet aansterken. De ruin had geen papieren en zelfs zijn leeftijd was onbekend. Laura vertelt: “Ik heb genoeg weiland en wilde het wel proberen, dus ik ging bij hem kijken. Toen ik hem zag, sprak hij me enorm aan en kon ik hem niet laten staan. Een week later werd hij naar mij toe gebracht en is hij eerst uitvoerig onderzocht door de dierenarts. Door contact met de eigenaar van Botje’s moeder, kwamen we erachter dat hij vier jaar oud was. De dierenarts bevestigde dit en concludeerde dat Botje gelukkig geen interne schade had. ”

Toen Botje bij Laura kwam, stond hij in de paddock en werd de hoeveelheid voer rustig opgebouwd. “Opeens veel gaan voeren zou niet goed zijn, dus hij kreeg steeds wat meer hooi. Na een tijdje kreeg hij continue beschikking over ruwvoer en mocht hij op de wei. Hij kreeg een uitgebreid en gebalanceerd rantsoen en we moesten hem heel veel tijd geven om aan te sterken.”

Na een half jaar was Botje voldoende op gewicht en maakte Laura hem zadelmak. Hierna ging hij in de winter weer een half jaar de wei op. “Toen we hem daarna echt gingen inrijden, bleek hij niet zo makkelijk te zijn! Ik wilde hem niet overvragen, dus ik deed het rustig aan. Als hij moe werd, dan ging hij stilstaan en dan vond hij dat hij klaar was. Als ik dit probeerde te corrigeren, werd hij boos en erg stout.” Botje werd helemaal medisch nagekeken en toen hier geen problemen uit voortkwamen, heeft Laura een professional ingeschakeld. Na twee dagen was het probleem opgelost, Botje heeft gewoon een hele consequente ruiter nodig. Ondertussen is Botje negen jaar oud en is de combinatie succesvol in de dressuursport en rijden ze in de L2. “Botje is een heel slim paard en hij heeft een fijn lichaam. Hij vindt wel heel snel dingen eng, bijvoorbeeld het juryhok op wedstrijd, en durft hier dan niet langs op.”

Toen Laura Botje kocht, wist ze niet hoe het zou gaan lopen. Er was een kans dat hij niet zou herstellen of dat ze hem nooit zou kunnen rijden. Ze is daarom heel blij hoe het zich heeft uitgepakt. “Als hij mijn auto ziet aankomen, dan loopt hij naar het hek en blijft hij net zo lang staan schrapen tot ik hem uit de wei haal. Hij is echt mijn beste vriendje door dik en dun! Ik hoop dat we ooit Z-dressuur rijden samen en dat ik nog heel lang van hem kan genieten.”

PS: Heb jij ook een paard die een transformatie heeft ondergaan? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke maandag vind je een nieuw transformatie online.

lichaam
juni 2010
juli 2010
eind 2011
april 2014