transformatieHoll
transformatieHoll

Transformatie: Hollando

Nieuws

Iedereen kent ze wel, paarden die een geweldige transformatie ondergingen. Deze week lees je het verhaal van Hollando, een negenjarige D-pony die erg lastig was in de omgang en zelfs gevaarlijk werd genoemd, maar door veel aandacht en liefde veranderde in een lieve, allround pony.


Amarens de Graaf zocht een verzorgpony en kwam uit bij de toen zevenjarige Hollando. Het was een D-pony waar de eigenaresse op dat moment niet zo veel tijd voor had. “Ik mocht meteen de dag erna komen om te kijken of ik een klik had met Hollando”, vertelt ze. “Hij was dun en had een lange vacht. Het rijden ging slecht, hij schoot overal voor weg en bokte, iets wat ik nog nooit had meegemaakt. De manegepony’s die ik tot dan toe had gereden was het niet gelukt mij eraf te gooien maar Hollando kreeg dat wel voor elkaar. Hij luisterde totaal niet maar toch wilde ik hem heel graag verzorgen.”

De periode die volgde ging letterlijk en figuurlijk met vallen en opstaan. “Hollando was erg lastig en werd zelfs gevaarlijk genoemd. Hij kon niet vast staan aan een halstertouw, want dan raakte hij in paniek. Met hoeven uitkrabben kon je een trap verwachten en in de bak was een enge hoek waar hij echt niet doorheen wilde, wat ik ook probeerde. Aan de teugel rijden lukte niet en ondanks dat hij als springpony was gefokt, moest ik eerst echt zijn vertrouwen winnen, anders weigerde hij of schoot hij langs de hindernis heen. Na een paar maanden vallen, opstaan maar toch volhouden ging het langzaam beter. Hij werd vrolijk als ik kwam, deed beter zijn best met rijden en met springen begon hij ook steeds meer zelfvertrouwen te krijgen. Ook buitenritjes vond hij geweldig, al was hij hierbij niet heel braaf en schoot hij nog vaak weg.”

“Na hem een half jaar te hebben verzorgd kreeg ik de schrik van mijn leven: Hollando werd verkocht. Ik wist aan wie, hun bedoeling was hem te trainen en door te verkopen. Ik was ontzettend verdrietig. Ik heb mijn ouders gesmeekt om hem te kopen, maar niks hielp. Hij werd opgehaald na mijn laatste springles en ik kon hem amper een afscheidsknuffel geven. Heel veel tranen en slapeloze nachten later is mijn vader van gedachten veranderd. Hij heeft contact opgenomen met de kopers en Hollando terug gekocht. Ik kon mijn geluk niet op!”

“Hollando moest toen nog wel wat opknappen; hij was te dun en zat niet goed in zijn vacht. Van de brokken die hij kreeg kon ik hem niet meer geven, hij werd er veel te fel van. Ik voerde hem slobber met bietenpulp bij en dat hielp. Hollando kwam een beetje aan en werd steeds fijner te rijden. We reden onze eerste wedstrijd en haalden de tweede plaats. Hij loopt nu braaf aan de teugel, doet alle oefeningen prima en is mij soms voor als ik iets van plan ben. Springen gaat ook super, hij heeft meer vertrouwen en we hebben laatst 1.30 meter gesprongen! Buitenritten gaan ook super goed, we gaan regelmatig lekker met z’n tweetjes op pad. We rijden we overal langs, hij is bijna nergens meer bang voor.”

“Bij Hollando geldt: Hoe jij mij behandelt, zo behandel ik jou. Als ik te weinig aandacht aan hem besteed merk ik dat meteen aan hem. Als ik hem alle liefde geef, krijg ik dat tien keer zoveel terug, bijvoorbeeld met een hinnikje als ik de stal binnenkom. Hollando is nu negen jaar en hij heeft echt mijn hart veroverd. Ik raad dan ook iedereen met een ‘onhandelbare’ pony aan: geef niet op!”

 

P.S.: Heb jij ook een paard die een transformatie heeft ondergaan? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke maandag vind je een nieuw transformatie online.

omg-eerste-keer-rijden
Hollando-slecht-eruitzien
IMG_1590
10609467_457204561099352_384899029078891426_n
IMG_0589