120503335_ABFweb
120503335_ABFweb

Tip Emiel Schiphorst: zit je paard niet helemaal lekker in z’n vel?

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van Emiel Schiphorst van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

[caption id=”attachment_41071” align=”alignright” width=”300”] Emiel Schiphorst[/caption]



“Heb jij soms ook het idee dat je paard niet helemaal lekker in zijn vel zit? Eén van de oorzaken kan PPID (de ziekte van Cushing) zijn. Daarvoor hoeft het paard niet per sé op hoge leeftijd te zijn blijkt uit recente onderzoeken. Ook gaat PPID niet altijd gepaard met een gekrulde vacht.

PPID


PPID staat voor Pituitary Pars Intermedia Dysfunction. De ziekte werd vroeger ‘Ziekte van Cushing’ genoemd. Nu we meer van de achtergronden weten, blijkt deze naam niet juist. Kortweg is PPID een storing in de hormoonafgifte in het hersenaanhangsel (hypofyse) van een paard. Er werd tot nu toe vanuit gegaan dat de aandoening vooral bij oudere paarden voorkomt. Echter sinds paarden vaker en ook op jongere leeftijd op onderzocht worden, wordt meer en meer duidelijk dat PPID ook bij jongere paarden voorkomt. Bij paarden vanaf zeven jaar komt de ziekte al voor.

Symptomen


​Bij paarden met PPID geeft het hersenaanhangsel (dat zich onderaan de hersenen bevindt) te veel hormonen af. Dit teveel aan hormonen kan verschillende symptomen geven. Het meest bekend is de lange, krullerige vacht en het slechte verharen. Dit symptoom maakt, in het gevorderde stadium van de ziekte, een snelle herkenning mogelijk. In de fase daarvoor, waarin de ziekte zich langzaam ontwikkelt, kunnen ook andere, minder specifieke symptomen voorkomen. Hoefbevangenheid kan het eerste symptoom zijn van de ziekte, dus nog voordat er bijvoorbeeld een krullerige vacht zichtbaar is. Bij een paard dat spontaan hoefbevangen wordt, zonder dat een andere oorzaak voor is aan te wijzen (bijvoorbeeld losbreken en veel krachtvoer eten), is het verstandig het dier te laten onderzoeken op PPID.
Vermindering van de prestaties kan ook één van de eerste symptomen zijn. Zo werd er recent via een bloedonderzoek bij de GD bij een achtjarig springpaard de diagnose PPID gesteld. De enige klacht die het paard vertoonde was dat het paard wat slomer was en het niveau waarop het sprong (1,30 m.) niet meer goed aankon. Andere symptomen die bij PPID gezien kunnen worden zijn o.a.: veel drinken en veel plassen, gevoeliger voor infecties, onvruchtbaarheid, verlies van spieren en een buikig model en abnormaal zweten.

Behandeling


Helaas is PPID nog niet te genezen, maar met medicatie is de ziekte wel te behandelen. De negatieve gevolgen kunnen zo langdurig en effectief worden voorkomen. De medicatie remt de hormoonproductie in het hersenaanhangsel. Daardoor heeft het paard minder risico op complicaties van PPID, zoals hoefbevangenheid en vermindert presteren.
Ook met het aanpassen van het management kan het paard geholpen worden. Denk hierbij aan het aanpassen van de voeding (niet te suikerrijk) en de weidegang. Voer speciaal voor oudere paarden kan ondersteuning bieden. Hier zit namelijk weinig zetmeel en suiker in, maar anderzijds bevat het juist meer aminozuren, olie en vitamine E. Hieraan heeft een paard op leeftijd extra behoefte. Naast voeraanpassingen is het belangrijk om bijvoorbeeld wondjes snel te verzorgen en het gebit en de hoeven geregeld te behandelen.

Gratis test


Herken jij één of meerdere van de bovenstaande symptomen en zou je willen weten of je paard PPID heeft? Momenteel loopt een campagne (tot oktober 2015) waarbij dierenartsen de mogelijkheid hebben om je paard op PPID te laten onderzoeken. Als je dierenarts bloed afneemt bij je paard en opstuurt naar de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD), wordt dit bloedmonster door ons gratis onderzocht. Vraag je eigen dierenarts dus naar dit gratis onderzoek. Let op: visite van de dierenarts is wel voor eigen rekening, wellicht te combineren met een entingsbezoek of een gebitsbehandeling?. Zo krijg je eenvoudig inzicht krijgt in de gezondheid van je paard!”

“Ik geef de pen door aan dierenarts Bas Steltenpool!”
DSC_0112 (1)