Longeren
Longeren

Tip Erik-Jan van der Eijk: Kijk naar je paard

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van fysio- en manueeltherapeut Erik van der Eijk.

[caption id=”attachment_59367” align=”alignright” width=”200”] Erik-Jan van Eijk[/caption]

“In mijn werk kom ik veel problemen tegen in het lichamelijk functioneren. Wat ik altijd belangrijk vind in mijn werk is mensen bewust maken van het mechanisme van de klachten. Kort gezegd hou ik me continu bezig met de volgende vragen:


    • Wat houdt de klacht nu eigenlijk in?

    • Welke structuur is aangedaan, welke beweging is beperkt?

    • Welke gewrichten zijn betrokken? Waar komt het vandaan?

    • Wat is de oorzaak en hoe kunnen we het beïnvloeden?



Uiteraard zijn er veel meer vragen te stellen, maar voor dit stuk vind ik het belangrijk dat mensen zich veel bewuster worden van het lichamelijk functioneren van zichzelf en van hun paard en vooral wat zij zelf voor invloed hebben op het paard. Heel veel paarden die ik zie hebben klachten die niet of nauwelijks opgemerkt worden door ruiters en amazones. Natuurlijk hoef je niet als dierenarts naar je paard te gaan kijken maar de signalen die een paard heel duidelijk afgeeft worden vaak niet gezien of verkeerd geïnterpreteerd.

Ik probeer mensen altijd bewust te maken van dit soort signalen en probeer ernaar te streven dat mensen ze eerder signaleren. Een goede tip is om hierbij eens met een fysiotherapeut of manueel therapeut je eigen lijf te analyseren. De therapeut kan een duidelijke analyse maken van welke bewegingen eventueel beperkt zijn, hoe het is met bijvoorbeeld de stabiliteit en wat je daar aan zou kunnen doen. Een fysiotherapeut/manueeltherapeut die verstand heeft van zowel mens als paard kan je helpen om allerlei functies te verbeteren en deze vertalen naar een beter functioneren van je paard. Er zijn diverse organisaties die deze cursussen aanbieden!

Een andere tip zou zijn om je eigen paard is wat vaker aan de longe te pakken met gewoon een halster en eens te kijken hoe het paard nou beweegt. Wat gebeurd er in de wervelkolom, hoe functioneren de spieren, is er sprake van een gelijke paslengte, zijn er links/rechts verschillen en vooral zijn er veranderingen ten opzichte van de vorige keer?

Nog een tip is je te verdiepen in hoe je paard aanvoelt als je hem aanraakt tijdens bijvoorbeeld het poetsen. Hoe is de spierspanning, hoe reageert hij op het afvoelen, voel je links/ rechts verschillen, is er sprake van verschillen in spierontwikkeling en ook nu weer: is er verandering ten opzichte van een vorige keer?

Bij alle bovenstaande tips is het goed om je steeds weer af te vragen: is het normaal of afwijkend? Zijn er veranderingen en kan ik het beïnvloeden. Veranderingen in gedrag worden vaak wel opgemerkt. Veranderingen in het lichaam van een paard nog veel te weinig. Veranderingen in spierspanning, pijnlijkheid en links-rechts verschillen worden vaak niet opgemerkt. Er zijn natuurlijk ook legio ruiters en amazones die doorslaan naar de andere kant en juist heel erg gefocust zijn op klachten bij het paard. Wanneer mensen meer leren wat normaal en afwijkend is bij het paard zouden ook deze mensen erg geholpen kunnen zijn en zouden ze kunnen leren zich juist wat minder zorgen te maken.

Vroege signalering helpt echt en kan een hoop problemen en blessures voorkomen of in een vroeger stadium ontdekt worden!”

“Ik geef de pen door aan Willeke de Groot-Weijers, dressuuramazone en eigenaresse van Hippisch centrum La Grande.”
file