Manegeles
Manegeles

Tip Roelof Bril: Kijk eens naar de kwaliteit van de basissport

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van springtrainer Roelof Bril.

[caption id=”attachment_63180” align=”alignright” width=”345”] Roelof Bril[/caption]

“Ik wil het eens hebben over de achteruitgang van de basissport in Nederland en de rijkwaliteiten. Er zijn op dit moment nog maar weinig mensen die fatsoenlijk kunnen paardrijden in dit land. Ik weet niet waar het vandaan moet komen, maar ik denk dat de instructie aan de basis momenteel flink te kort komt en ik denk dan ook dat daar nog heel veel te winnen valt.

Als ik zie hoe er op dit moment op de landelijke concoursen gereden wordt... dat is toch schrikbarend? Het verschil tussen landelijk en internationaal wordt steeds groter en veroorzaakt een groot gat.

Dat gedoe met Adelinde op de Olympische Spelen slaat natuurlijk nergens op. Het probleem met kampioenschappen is dat je wanneer je een WK of een EK hebt, er alleen puur paardenmensen kijken. Maar op de Olympische Spelen zijn er heel veel leken die naar onze sport kijken en die er weinig van meekrijgen hoe de sport nou echt werkt. Ik denk dat daar op het moment het meeste commentaar vandaan komt.

Daarom denk ik dat er eerder naar de rijverenigingen gekeken moet worden. Zij moeten beter dressuurmatig onderlegd worden. Ik zeg niet dat vroeger altijd alles beter was, maar als we bij de rijvereniging gingen rijden bracht dat wel een bepaalde basis teweeg. Maneges moeten eens een keer goed naar zichzelf kijken, want dat is op dit moment allemaal uit elkaar gevallen.”

“Ik wil de tip graag doorgeven aan Marc Houtzager.”
Roelof Bril