Groomen
Groomen Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Dingen die we allemaal doen, ook al zijn ze een beetje vreemd

Fun Opvallend

Wij Nederlanders zijn gek op tradities en houden deze dan ook graag in ere. Ook in de paardensport houden we maar al te graag vast aan gebruiken van vroeger. Maar tijden veranderen, tijd om deze tradities te laten varen of houden we ze in stand?

1 Manen naar rechts invlechten

Ben jij de trotse eigenaar van een paard dat zijn manen van nature naar links draagt? Dan weet je vast wat voor martelgang het kan zijn om een keurige rij knotjes aan de rechterkant te krijgen. Maar waarom is dit zo? Wat googelen levert weinig op. Behalve dat dit gebruik ontstaan is in de negentiende eeuw, compleet onzinnig: om grooms het leven een beetje zuur te maken. Wordt het niet eens tijd om ons leven weer een beetje makkelijker te maken en deze vervelende traditie te schrappen?

2 Opstappen vanaf de linkerkant

En natuurlijk ook afstijgen aan de linkerzijde... Dit gebruik komt voort uit de middeleeuwen. Soldaten/ridders droegen hun zwaard aan de linkerkant van hun harnas. Door aan de linkerkant op ze stappen, konden ze zichzelf nooit verwonden. De meesten onder ons dragen geen zwaarden meer tijdens het rijden, dus waarom staan we dan nog steeds aan de linkerkant?

3 Haarnetjes

We trekken nog steeds vrijwillig deze belachelijk lelijke accessoire over ons hoofd. Zo komen we netjes en verzorgd op wedstrijd aan. Oh en vroeger werd ons verteld dat we gescalpeerd werden als we hem niet droegen. Wij kunnen ons in ieder geval niet herinneren dat ooit iemand zijn haren verloren is doordat ze geen haarnetje droeg... Misschien tijd om deze traditie wat minder serieus te nemen?

4 Plastrons

Vooral de dressuurruiters onder ons dragen ze allemaal, om er keurig uit te zien in de ring. Maar wist je dat het dragen van een plastron voortkomt uit de jachtsport? Een plastron kan tijdens een noodsituatie namelijk gebruikt worden als drukverband of mitella. Die je dan simpelweg vastzet met de speld. Wie weet komt dit weetje je ooit nog eens van pas.

5 Witte rijbroeken

Simpel. Als je op wedstrijd gaat, draag je een witte broek. Of in ieder geval iets wat daarop lijkt. Daarentegen is dit echt het minst praktische voorschrift ooit. Een vriendelijke knuffel van je trouwe vriend of een iets te natte bodem toveren jouw broek in no-time om tot een gevlekt exemplaar. Waar deze traditie vandaan komt, weten we niet precies. We vermoeden overigens dat de bedenker van deze regel aandelen had in een wasmiddelenfabriek.

Bron: Horseandhound