140623055_abfweb
140623055_abfweb

Tip Marc Houtzager: Investeer tijd in je jonge paard

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van springruiter Marc Houtzager.

[caption id=”attachment_63868” align=”alignright” width=”402”] Marc Houtzager[/caption]

“Ik wil eigenlijk doorgaan op het verhaal van Roelof. Hij vertelde dat de opleiding van ruiters tegenwoordig nogal wat te wensen overlaat. Ik denk dat hetzelfde geldt voor de opleiding van de paarden. De opleiding van paarden wordt steeds belangrijker, ook voor de verkoop. Ik denk dat veel ruiters teveel paarden hebben waardoor ze een paard niet de tijd kunnen geven die hij nodig heeft en dat zie je terug op concours.

Ik zelf besteed veel tijd aan de opleiding van jonge paarden, want de handel verplaatst zich naar oudere paarden. De opleiding en scholing van jongere paarden wordt daardoor steeds belangrijker. Als ik een paard koop bij een particulier dan kent hij gewoon heel weinig. En dan vraag ik me af hoe ze met dat paard een parcours kunnen rijden. Dat is niet met alle paarden, maar wel met veel. Wij rijden onze jonge paarden vier of vijf keer per week, maar als we ze rijden dan rijden we ze goed. Je kunt ook beter wat minder maar dan goed rijden, dan zes keer in de week maar tien minuten.

Wat mij betreft moet een jong paard vooruit kunnen, terug kunnen en in balans zijn in galop. Ik denk dat veel mensen hun paard te snel meenemen naar concours terwijl hij daar niet klaar voor is. Je kunt beter zorgen dat hij goed ingereden is en hem dan pas meenemen op concours. Voor je op concours gaat moet gewoon alles bevestigd zijn. Een paard moet parcourservaring hebben, maar neem eerst tijd voor de basis.

Ik koop liever een paard van een professional, want dan weet ik dat ik wat meer heb dan wanneer ik hem van een particulier koop. Bij een professional is hij goed in training geweest en krijgt hij minder snel een terugslag dan wanneer ik hem particulier koop. Je bent dan wat langer bezig om hem weer op de rit te krijgen. En dan worden er ook nog prijzen gevraagd... Voor paarden die eigenlijk moeilijk te beoordelen zijn omdat de ‘rijerij’ niet voor elkaar is. Als ik bij een professional koop dan betaal ik wat meer, maar dan weet ik wel dat de rijerij is zoals hij is.”

“Ik geef de tip door aan Harrie Smolders.”
Marc Houtzager