Bert Rutten1
Bert Rutten1

Tip Bert Rutten: Investeer tijd in je jaarling of veulen

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van fokker Bert Rutten.

[caption id=”attachment_53807” align=”alignright” width=”264”] Bert Rutten[/caption]

“Wat ik nog steeds heel vaak zie is dat mensen hun veulen met vier maanden spenen en dan de kudde ingooien. Vervolgens halen ze het paard er met 3 jaar weer uit en moet hij nog alles leren. Mijn ervaring: veulens onthouden alles wat ze op jonge leeftijd leren en dat maakt het dus van groot belang dat ze al op jonge leeftijd regelmatig in de hand komen.

Als je een paard na het spenen in de opfok zet en zijn enige ervaring met mensen een hoefsmid of een dierenarts is, loop je het risico dat hij alleen negatieve ervaringen opdoet met mensen. Als hij dan 3 jaar is en uit de kudde wordt gehaald, moet hij rondjes lopen aan de longe en gaat er opeens een zadel op. Ik zie dat die paarden vaak minder vertrouwen hebben en angstig zijn.

Bij honden vinden wij het heel normaal om ze op jonge leeftijd te socialiseren, waarom bij paarden dan niet? We houden nog teveel vast aan vroeger, maar juist op jonge leeftijd kun je een veulen veel bijbrengen.

Mijn veulens komen dagelijks in de hand. We wandelen met ze, leren ze een voetje geven en leren ze dat contact met mensen normaal is. Dat heeft resultaat: elke jaarling kunnen we afzonderlijk uit de groep halen, wat erg fijn is als ze bijvoorbeeld een wondje hebben dat behandeld moet worden. Dat scheelt echt een hoop werk en is voor het paard veel prettiger.

Als ze wat ouder zijn laten we ze twee aan twee in één vak aan de stapmolen wennen. Niet lang, maar tien minuten per keer. Maar dan weten ze later wel wat het is en scheelt het tegen die tijd veel stress.

Mijn tip: naast het samen opgroeien in de groep, is het regelmatig contact met mensen belangrijk. Steek dus tijd in je veulen of jaarling. Het is de investering meer dan waard!”

“Ik geef de pen door aan Leunus van Lieren.”
Bert Rutten