Debora Pijpers
Debora Pijpers

Tip Debora Pijpers: Vergroot je zelfkennis

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van dressuuramazone en instructrice Debora Pijpers.

[caption id=”attachment_61302” align=”alignright” width=”277”] Debora Pijpers[/caption]

“In mijn ogen is een van de belangrijkste punten om een goede ruiter te worden het ontwikkelen en blijven verbeteren van je rijtechniek. Maar hoe doe je dit? Ik ga graag wat dieper in op een veelgebruikte term ‘zelfkennis’. Wat houdt dit in de praktijk in?

Als je als ruiter wil verbeteren, ga dan altijd uit van jezelf. Natuurlijk is het slagen of mislukken van een wedstrijd of een ander gesteld doel van vele factoren afhankelijk. Maar het klagen over je paard, de bodem, de instructeur, een wapperende vlag, de jury of bijvoorbeeld over collega-ruiters die een succesvolle afloop zouden verhinderen, is niet alleen niet reëel, het brengt je ook niet verder.

Ik herinner mij nog heel goed een bepaalde dag van mijn eerste week op Dressuurstal Van Baalen, inmiddels alweer ruim zes jaar geleden. Ik zat op een stoer, ver afgericht paard, die wel wat sterk en liever lui dan moe was. Met een rood aangelopen hoofd vroeg ik aan Coby hoe ik dit paard nageeflijk en voor mijn been kreeg. Haar antwoord was simpel: “Als jij extra goed rijdt, loopt hij extra goed. Rijd je gewoon, loopt hij gewoon. Rijd je slecht, loopt hij slecht. Je moet zelf leren om sneller te worden.” Uiteraard gaf ze mij daarna de nodige rijtechnische tips hoe ik dit precies kon toepassen. De eye-opener voor mij was dat ik vanuit mijzelf moest redeneren, wat kan ik beter doen om mijn paard te verbeteren? Als je doet wat je deed, houd je immers wat je had. Zie kritische feedback niet als een aanval, maar als een kans om jezelf te kunnen verbeteren.

Een praktische tip om zelfkennis te vergroten is de volgende: schrijf een week lang na elke training zes punten op papier. Drie punten over dingen die jij zelf goed deed in de training die dag en drie punten over dingen die jij niet goed deed in die training. Bespreek deze punten ook met jouw instructeur, misschien ziet hij/zij nog wel andere belangrijke punten. Zo krijg je een overzicht van wat je graag wil behouden (de positieve punten) en wat je graag wil verbeteren (de negatieve punten). In overleg met jouw instructeur kun je prioriteiten aan deze punten stellen en zo kan je stapsgewijs met deze punten aan de slag. Het is aan te raden dit periodiek te herhalen. Op een gegeven moment wordt deze manier van denken – het denken van ‘wat kan ik veranderen, om dit te verbeteren’ in plaats van ‘mijn paard doet het niet’ – een automatisme en ben je zelfbewuster aan het trainen.

Heel veel plezier en succes met het trainen van jullie paarden, ik hoop dat jullie wat aan deze tip hebben!”

“Ik geef de pen graag door aan de talentvolle jonge eventingamazone Sanne de Jong.”
IMG_8793b