image2
image2

Tip Sanne de Jong: Verleg je grenzen

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van eventingamazone Sanne de Jong.

[caption id=”attachment_61480” align=”alignright” width=”458”] Sanne de Jong[/caption]

Debora Pijpers speelde me de Tip van de Week door. Altijd leuk, maar niet eenvoudig. De afgelopen jaren heb ik net als bijna iedereen in de paardensport de nodige hoogte, maar zeker zoveel dieptepunten meegemaakt. Na een aantal vreselijke ongelukken in de eventingsport was mij de moed behoorlijk in de laarzen gezakt en dat ging maar slecht over.

Toch wist ik ook ergens zeker: ik wil verder in de eventingsport. Natuurlijk zijn er risico’s, maar de samenwerking met je paard, het onvoorwaardelijk willen vertrouwen op elkaar en dan de kick van de cross en de veelzijdigheid in training, het maakt het voor mij de mooiste discipline. En op stal heb ik een paar paarden die er net zo over lijken te denken. Dressuur willen ze wel doen, maar eigenlijk vooral omdat het even ‘moet’, springen kunnen ze prima waarderen, maar boomstammen, greppels, modder en water zijn echt favoriet. Dus kom op!

Om verder te komen en mijn eigen vertrouwen weer te herstellen, moest ik mijn grenzen verleggen. En dat heb ik gedaan, niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk. Met twee paarden ben ik eind 2014 naar Engeland vertrokken om enige tijd bij Andy Heffernan te gaan trainen. Weg van al het vertrouwde, maar dus ook weg van negatieve elementen die te veel storing gaven op dat moment. In Engeland had ik echt prachtige trainingsmogelijkheden en Andy gaf mij enorm veel vertrouwen in het crosswerk.

Twijfel was bij hem ook eigenlijk geen discussiepunt. De opdrachten waren meestal duidelijk, de paarden vonden het prachtig en het vertrouwen kwam steeds meer terug. Af en toe dacht ik echt dat ze gek geworden hoor daar. Als ik weer ergens een mega dikke hindernis in een cross moest springen. Volgens Andy was de oplossing altijd simpel: gewoon doen. Jij kunt het makkelijk, paarden kunnen het makkelijk, dus wat is het probleem? Ja wat is het probleem? Ik wil dit, dus niet zeuren maar gaan.

Natuurlijk was het niet altijd zo simpel, en krijgt ook niet iedereen de kans die ik in Engeland kreeg. Maar ook buiten mijn Engelse avontuur heb ik mijn grenzen moeten verleggen. Als je verder wilt komen, moet je verder kijken. Ik heb door te kijken naar andere ruiters, te luisteren en te proberen de afgelopen jaren zeker zo veel geleerd. Inmiddels weet ik zeker: als je iets echt beter wilt gaan doen, moet je opzoek gaan naar oplossingen. Zoek hulp bij mensen die je vertrouwt, kijk om je heen en verleg je eigen grenzen. Als je wilt dat dingen veranderen, moet je ook beslissingen durven nemen die heel spannend zijn. Niet alles werkt zoals je hoopt, maar als je niets probeert, verandert er zeker niets.”

“Ik hoop dat jullie er wat aan hebben en ik geef ‘de tip’ graag door aan degene die mij zoveel geholpen heeft om mijn grenzen te verleggen, Andrew Heffernan.”
Sanne de Jong