Andres Heffernan1
Andres Heffernan1

Tip Andrew Heffernan: Geef het vertrouwen aan je paard

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van eventer Andrew Heffernan.

[caption id=”attachment_61618” align=”alignright” width=”377”] Andrew Heffernan[/caption]

“Ik heb extreem veel geluk. Ik werk met fantastische ruiters en paarden, maar wat maakt hen zo fantastisch? Dat komt natuurlijk door de grote dosis talent die ze hebben, maar in mijn ogen komt het vooral door de manier waarop ze denken.

Wanneer je besluit een cross te gaan rijden kies je ervoor heel erg veel vertrouwen aan het paard toe te kennen. Je wilt dat hij snel en voor zichzelf denkt. Dit zit er natuurlijk in gefokt, maar het kan ook grotendeels getraind worden.

Ruiters moeten ten alle tijden onthouden dat paarden niet zoals ons denken. Ze zijn primitieve dieren en willen dingen simpel uitgelegd krijgen. Hoe ingewikkelder jij dingen maakt, hoe moeilijker het voor ze is. Wanneer je een paard rijdt is het dus belangrijk dat je de vraag elke keer op dezelfde manier stelt. En het is belangrijk dat te herhalen totdat het paard makkelijk het juiste antwoord geeft! Heel erg veel ruiters vragen een bepaalde weg, maar als het niet werkt proberen ze maar wat anders in de hoop dat dat wel werkt. Dat doet het dus absoluut niet, het verwart het paard alleen maar! Voor mij gaat het zo ver dat ik liever heb dat je dingen vraagt en het paard het elke keer fout doet, dan dat hij het per ongeluk een keer goed doet. Hij komt er uiteindelijk wel achter wat je van hem vraagt.

Het is erg belangrijk dat je duidelijk bent in hoe je aangeeft of het paard iets goed of fout heeft gedaan. Paarden kunnen alleen iets leren door middel van het geven en loslaten van druk, dus wanneer je iets van ze vraagt laat je de druk meteen los, ten alle tijde! Op die manier begrijpt het paard snel wat je van hem wilt.

Ik kom ruiters tegen die zoveel dingen doen die het paard verwarren. Dit komt soms omdat ruiters zelf een beetje bezorgd en bang zijn. Hoe ingewikkelder wij dingen maken, hoe lastiger het wordt. Soms ga ik gewoon door met dingen en probeer ik er niet teveel over na te denken. Dat is in het begin lastig, maar als je je eenmaal realiseert dat jij en je paard het makkelijker vinden wordt je zelfvertrouwen groter en groter. Het is lastig, maar het is aan ons dat paard het vertrouwen te geven. Niet andersom!”

“Ik wil de pen doorgeven aan Florinoor Hoogland.”
Andrew Heffernan