IMG_1994
IMG_1994

Tip Mariette Kunst: Leer je veulen de basis

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van Mariette Kunst, van veulenopfok Stal Breukelenhof.




[caption id=”attachment_56552” align=”alignright” width=”388”] Mariette Kunst[/caption]

Naast de standaard verzorging die een veulen nodig heeft, leren wij ze ook al de basis die ieder paard nodig heeft, om fijn in de omgang te worden. Ze krijgen dus een soort puppycursus terwijl ze hier opgroeien! Daar op geïnspireerd heb ik mijn tip geschreven. Hopelijk bevalt het jullie. 

Onze paarden komen in veel onnatuurlijke situaties terecht. Vaak zo onnatuurlijk, dat dit spanning en stress bij het paard kan opleveren. Denk aan stalling, leven zonder kudde, vervoeren in een trailer. Dat we onze paarden in deze situaties brengen, daar ontkomen we niet aan. Simpelweg omdat we de mogelijkheden niet hebben om ze te houden zoals de natuur dat bedoeld heeft. Dat hoeft ook niet erg te zijn, maar het is wel belangrijk om daar bewust van te zijn.

Ik vind ook dat het onze verantwoordelijkheid naar de paarden toe is, dat wij ze op deze situaties voorbereiden en in dit stuk wil ik dan graag de focus leggen op mijn persoonlijke passie, de beginjaren van het paard: de veulens.

De meeste paarden waar wij me omgaan zijn al volwassen en hebben dus al het nodige geleerd. Maar bij een veulen begin je bij nul.  En in dat geval is het handig om bewust te zijn van wat je jouw veulen allemaal moet leren en vooral de manier waarop je dat doet. Een simpel voorbeeld is het vast zetten van je paard. Voor ons is dat heel normaal, maar als een paard in de natuur met zijn hoofd vast zou komen te staan, dan zal hij moeten vechten voor zijn leven om los te komen.

Dit moet je het paard dus gaan aanleren. Heb je dat niet gedaan, dan is de kans groter dat je paard gaat hangen. Mocht een paard gaan hangen, kan je hem natuurlijk niet straffen voor het logische feit dat hij reageert op zijn instinct en los wil komen (ik zeg niet dat hij mag hangen, op de oplossing kom ik later terug). Is jouw paard gaan hangen en komt hij daadwerkelijk los, dan ben je nog verder van huis. Het hangen heeft hem nu iets opgeleverd, namelijk dat de druk weer weg was. Nu wordt het steeds lastiger om het paard netjes te leren om vast te staan. Daarom is het vast staan een van de vele voorbeelden van wat wij onze veulens al direct aanleren.

De manier waarop je het aanleert is ook belangrijk. Ik zal als voorbeeld weer het vast zetten gebruiken. Want wat wil je nou precies leren? Ik wil dat het veulen leert, dat wanneer hij een stap naar voren doet, de druk zal wegvallen en dat naar achter (hangen) geen optie is en/of hem niet zal helpen.

We leren het niet door ze meteen vast te zetten... Als eerste leren we de veulens om naar voren te komen op het moment dat ze druk op hun halster voelen. Wij doen het halstertouw door een ring heen en geven lichte druk. Op het moment dat het veulen iets naar voren beweegt laten we de druk los. Dit herhalen we een paar keer om te bevestigen dat de beweging naar voren iets oplevert en naar achter (het hangen) niets oplevert. Je moet hierbij altijd zorgen dat je met zijn tweeën bent. De tweede persoon staat achter het veulen en kan het veulen naar voren helpen als hij zelf de oplossing niet kan vinden. De druk op het halster is licht en mag niet te lang duren. Je mag even wachten tot het veulen zelf de stap naar voren zet, maar als dat te lang duurt dan helpt persoon 2 aan de achterkant. Veel en lange tijd druk is veel te stressvol en kan schade opleveren aan het veulen. Voorkomen dus!

Ik heb nu ingezoomd op één specifiek voorbeeld, maar er zijn zoveel meer dingen die je bewust en correct moet aanleren. Een paard iets leren, is iets heel anders dan een paard iets laten doen. Als je paard iets ‘een keer heeft gedaan’, betekent dit niet dat hij het ook heeft geleerd! Dat is echt een verschil!

Nu je dit op een correcte manier hebt geleerd wordt alles veel makkelijker. Denk maar eens aan het inrijden van dit veulen later. Hij heeft al geleerd te ‘wijken voor druk’ en dat is waar ons hele rijden op gebaseerd is.

Samengevat zijn dit mijn tips: laat je veulen lekker spelen en jong zijn, maar vergeet niet om ze de basis alvast te leren! Verplaats je in het veulen. Je bent een vluchtdier en iemand zet je hoofd vast… Je bent een vluchtdier en iemand wil jouw been optillen… Je bent alleen veilig in een kudde en iemand haalt je daarvan weg… Weerstand komt uit hun instinct en daar kan je het paard niet voor straffen! Mis jij de kleine signalen van een paard waarmee hij aangeeft dat hij iets niet snapt of bang is, dan worden deze signalen vanzelfsprekend groter (bokken, steigeren). Als je deze weerstand tegen komt dan zijn wij als mens vergeten om iets correct aan te leren en/of je hebt de eerdere signalen gemist. Daar kan het paard niets aan doen! Als je niet weet hoe je deze basis moet aanleren, dan is dat niet zo gek. Dit leer je immers niet op de manege, maar vraag dan hulp aan iemand die dat wel kan! Ga lekker aan de slag en geniet van de sterke band die je hierdoor met je paard zal gaan krijgen!

Ken jij een “probleempaard”? Hopelijk is na dit stuk duidelijk hoe oneerlijk het is dat hij deze stempel heeft gekregen. Bied dan even je excuses aan namens ons mensen dat wij vergeten zijn om alles netjes aan te leren ;-) en schakel de hulp in van een expert om het op te lossen.

Veulens zijn open, blij, leergierig, sociaal en hartstikke lief. Aan ons de taak ze zo te houden!”

“Ik wil de pen doorgeven aan Florence Faber. Zij traint paarden en mensen op dit gebied, dus dat sluit mooi aan.”
IMG_9409
IMG_2015
IMG_2011