121129957_ABFweb
121129957_ABFweb

Tip Roy Ketel: gun je paard een ‘witte lach’

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van paardengebitsverzorger Roy Ketel.

[caption id=”attachment_44204” align=”alignright” width=”300”] Roy Ketel[/caption]

“Paardeneigenaren beginnen steeds meer in te zien hoe belangrijk een goede gebitsbehandeling is. Niet alleen voor het verhogen van de sportprestaties, maar ook voor het welzijn van de paarden. Hoe herken je als eigenaar een goede paardentandarts? In dit artikel ga ik verder in op het herkennen van kwaliteiten en overige zaken waar je op moet letten.

Opleiding


Het is uiterst belangrijk dat je paardentandarts een gedegen opleiding heeft genoten. Gezien het een vrij beroep is zijn er spelers op de markt die met weinig kennis toch proberen dit beroep uit te voeren. Aan een gedegen opleiding hangt een certificering. Vraag als eigenaar aan je tandarts naar deze certificeren, hij/zij zal dit niet als hinderlijk ervaren, maar u hier graag meer over vertellen.

Behandeling


Alles valt of staat met licht, want zonder licht heb je tenslotte geen zicht. Gedurende de inspectie van de mond en tijdens de behandeling is het noodzakelijk met goede verlichting te werken, simpelweg om te kunnen zien wat je doet. Voor jou als eigenaar is dit ook direct een kans om mee te kijken. Wanneer de kiezen behandeld en in balans zijn is het uiterst belangrijk dat de snijtanden behandeld worden. Wanneer de snijtanden in oude toestand gelaten worden, wordt de maalbeweging nooit optimaal en krijg je op korte termijn weer een abnormale maalbeweging.

Instrumentarium


De ontwikkeling van het instrumentarium voor tandheelkunde staat niet stil. Een goede paardentandarts is voorzien van een reeks gespecialiseerde elektrische instrumenten; een aantal handvijlen is niet meer afdoende. Hij is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kan jouw vragen hierover beantwoorden.
Het belangrijkste is: durf te vragen! De paardentandarts legt het je graag uit. Ga altijd naar een specialist als het op de paardenmond aankomt, je gaat zelf ook niet naar de huisarts met kiespijn.”

“Ik geef de pen door aan Henk en Anne van Stal Bakker & Frederiks.”
foto flyer