Joe Clee1
Joe Clee1

Tip Joe Clee: Vind het evenwicht voor jou en je paard

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van de Britse springruiter Joe Clee.

[caption id=”attachment_53379” align=”alignright” width=”330”] Joe Clee[/caption]

“Graag neem ik de pen over van mijn trainer Yves Houtackers. Nu hoor ik eigenlijk als elke topleerling te zeggen dat ik 500 procent akkoord ga met mijn toptrainer en natuurlijk beaam ik alles wat hij jullie in de vorige editie neerpende ;-)

Mijn beurt om jullie hopelijk ook nog wat te kunnen tippen.

Zoals het jullie al eerder verteld werd is de verstandhouding tussen ruiter en paard zeer belangrijk: de Ying & Yang tussen jou en je paard. Letterlijk spreken we over je paard en jezelf in balans en evenwicht houden, maar ook figuurlijk is dit van belang. Het juiste evenwicht vinden tussen discipline voor jou en je paard, je doelstellingen kunnen opleggen en ernaar streven zonder de lat voor jou of je paard te hoog te leggen. Ken je paard, ken zijn capaciteiten en grenzen en ga niet door het rode door te veel, te snel te willen. Bouw trapsgewijs je planning op, zonder een trede over te slaan, zo leer je elkaar het best kennen en bereik je je doelen zonder enige spoedprocedures.

Evenwicht tussen spanning en ontspanning: wat je vraagt moet je kunnen terug geven. Hard werken moet beloond worden! Wees leergierig genoeg zonder te gulzig te zijn “one day at a time”.

Als je je voldoende openstelt voor wat je van je omgeving kan leren, zul je verstelt staan van wat je in deze sport nog kunt leren en wat het je nog kan bijbrengen. En geloof me: daar is geen leeftijdsgrens voor. Elk paard waar je mee omgaat of elke groom, eigenaar en trainer zullen je steeds weer kunnen verassen. Denk dus nooit “ik heb het bereikt”, want dit leven is waarschijnlijk te kort om van deze passie ooit álles te weten. Daarvoor is dankbaarheid weer iets wat je moet kunnen hebben om de balans te houden.

Dankbaar zijn voor wat je paard je kan geven, voor wat je trainer je kan bijbrengen, voor wat je groom aan tijd en liefde aan je paarden geeft, voor hoe de eigenaar van je paard je op handen draagt en in je gelooft, voor je familie die je hierin dubbel en dik steunen en voor de kans die je gekregen hebt om op je beste vriend zijn rug te mogen zitten.

Mijn grootste tip voor jullie kort samengevat: hou werk en ontspanning in balans, wees trots op wat je doet, leer toegeven wanneer je fout bent, werk hard wanneer het nodig is en wees altijd dankbaar voor wat je hebt. En vergeet niet: na inspanning komt ontspanning, gun je beste vriend af en toe een dagje wei!”

“Ik wil de pen graag doorgeven aan Daniel Deusser.”
Joe Clee