Demi Vermeulen
Demi Vermeulen

Tip Demi Vermeulen: Er is meer nodig dan de trainingen met je paard

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van para dressuur amazone Demi Vermeulen.

[caption id=”attachment_61018” align=”alignright” width=”209”] Demi Vermeulen[/caption]

“Natuurlijk weten we allemaal dat optimaal presteren van veel dingen afhangt, alle puzzelstukjes moeten op het juiste moment bij elkaar komen. Maar ik wil graag ingaan op de mentale en fysieke gesteldheid van de ruiter. Voor iedereen is het mogelijk om hieraan te werken!

Mentale training


Zelf ben ik vrij nuchter en ben ik mentaal op wedstrijd stabiel. Toch valt er ook dan wat te leren over je mentale gesteldheid. Hier kwam ik achter na diverse mentale trainingen door sportpsycholoog Rogier Hoorn op Dressuurstal van Baalen. Het is erg belangrijk dat je van jezelf weet wat je sterke en zwakkere punten zijn. Op die manier kan je werken aan je mentale vaardigheden.

Wat ik zelf erg interessant vind is ‘omgaan met spanning’. Zoals ik al zei ben ik zelf vrij nuchter, maar toch heb je een bepaalde spanning nodig om optimaal te kunnen presteren. Als je te ontspannen bent, ben je niet scherp genoeg en ga je foutjes maken. Aan de andere kant is te veel spanning ook niet goed. Ga dus voor jezelf na hoeveel ‘gezonde’ spanning jij nodig hebt om optimaal te kunnen presteren.

Fysieke training


Iedereen snapt dat een ruiter, net als je paard, fit moet zijn om optimaal te kunnen presteren. Dit is naar mijn mening soms nog meer van belang in de aangepaste sport. Door de trainingen elke week op Papendal ben ik fysiek zoveel sterker geworden. Ik kreeg een schema met oefeningen die in het begin echt niet allemaal meteen lukten. Ik dacht: deze oefening kan ik helemaal niet, maar toch na veel trainingen is het me gelukt. Een voorbeeld is een oefening waarbij je op je knieën op een soort van skippybal moet gaat staan, zonder verdere steun. Zelf ben ik volledig verlamd vanaf ongeveer net onder mijn knieën en is mijn rompstabiliteit ook een stuk minder. Je snapt dat ik dacht dat dit mij nooit zal lukken. Toch kan ik het nu, zelfs met gewichtjes in mijn handen. Hierdoor is mijn balans en stabiliteit heel erg vooruitgegaan.

Hiermee wil ik aangeven dat iedereen kan werken aan zijn fysieke gesteldheid. Je zal echt merken tijdens de trainingen op je paard dat je meer stabiliteit hebt, meer balans, meer kracht en uithoudingsvermogen. Geef dus niet zomaar op als het even niet lukt, maar zet door! Begin bij een sportschool en vraag advies over wat soort oefeningen je moet doen om jouw doel te bereiken. Of train natuurlijk met een personal trainer.

Ik hoop dat jullie wat gehad hebben aan deze tip van de week! Veel succes!”

“Graag wil ik de pen doorgeven aan mijn trainster Debora Pijpers.”
Demi Vermeulen1