buitenrit
buitenrit

Vind de perfecte allrounder

Nieuws

Het ideale allroundpaard draait zijn hoef nergens voor om. Hij is in staat om je van alle disciplines wat te laten proeven. Maar met een internet vol met paarden die volgens hun eigenaar alles kunnen is het zoeken als een naald in een hooiberg. Hoe vind je de weg tussen al die paarden? Horse and Hound geeft tips.


Hij hoeft geen superster te worden, waarschuwt trainer Lynn Russell. “Hij moet een parcours kunnen springen, verkeersmak zijn en fatsoenlijk bewegen, maar hij hoeft echt niet in de top te lopen. Voor mij is een allrounder het paard dat gereden kan worden door elk familielid en dat wedstrijden aankan op de lokale club.”

Veiligheid eerst


Om erachter te komen of het paard geschikt is voor jouw rijniveau, moet je hem testen. Het is belangrijk dat je het paard uittest op alles wat je met hem wilt gaan doen, zelfs springen of crossen. Daarnaast volg je de volgende stappen:

  • Kijk eerst naar hoe een ander persoon hem rijdt. Paardenhandelaar Candy Martin zegt: “Als je dan zin krijgt om zelf in het zadel te zitten, is dat een goed teken. Maar als je niet kunt waarderen wat het paard doet, stop dan meteen. Dat gaat dan waarschijnlijk niet beter worden.

  • Rijd hem langs vreemde objecten, zoals een omgevallen kruiwagen, een vlag of een stapel gekleurde balken. De meeste paarden zullen schrikken van iets nieuws, maar zijn reactie is een goede indicatie van hoe schrikachtig hij is.

  • Neem hem ook mee naar buiten, eerst met een ander paard en dan alleen. Kijk goed naar hoe hij zich gedraagt in het verkeer. Vooral buiten zou je je veilig moeten voelen.


Temperament


Hoe weet je of het paard een goed temperament heeft? Je kunt het checken aan de hand van een aantal dingen:

  • Ga de stal van het paard binnen en kijk hoe het paard reageert. Hij zou blij moeten zijn en niet dominant over zijn territorium.

  • Neem hem mee en wandel een stukje over het erf. Hij zou rustig langs je moeten wandelen en je niet omver lopen. Zadel het paard op en af alsof hij van jezelf is. Staat hij stil tijdens het poetsen en opzadelen?

  • Kijk of je zijn voeten op kunt tillen zonder dat hij trapt of het been wegtrekt.

  • Hij zou zich ook makkelijk moeten laten vangen in de wei.


Bron: Horse and Hound