bit
bit

Kies het perfecte bit

Training Hanarchement Opvallend

Ongebroken, enkelgebroken of dubbelgebroken? Watertrens of bustrens? Roestvrij staal of koper? Dit zijn slechts een paar van de opties die er zijn wanneer je gaat kijken naar een bit dat jou en je paard past als je (nog) niet bitloos wilt rijden. Hoe maak je de juiste combi? Horse and Hound geeft tips.

1. Investeer in de mond van je paard

Paardeneigenaren hebben iets gemeen: we willen allemaal dat het paard zich comfortabel voelt. Dat is dan ook precies de reden waarom we zo’n groot deel van onze zuur verdiende centen aan paardenspullen besteden. Het is er al vroeg ingestampt: je moet de beste hoofdstellen, neusriemen, zadels, beugels en laarzen kopen die je je kunt veroorloven, want materialen van goede kwaliteit zijn fijner voor het paard, veiliger voor de ruiter en gaan langer mee.

Hetzelfde kan worden gesteld voor het bit. De mond van je paard is net zo belangrijk als zijn hoofd, rug en benen. Koop geen goedkope bitten, want ze zijn vaak goedkoop om een reden. Een goed kwaliteitsbit kost tussen de 50 en 100 euro, maar daar doe je dan wel een leven lang mee.

2. Begrijp wat je nodig hebt en waarom

Denk eerst na over het mondstuk, daarna pas aan de ringen. Wat voor gedrag laat je paard zien? En wat zou helpen om dat gedrag te verbeteren?

Als je erachter komt wat ervoor zorgt dat je paard zich oncomfortabel voelt in zijn mond, kun je hem geven wat hij nodig heeft. Een paard met een laag gehemelte kan bijvoorbeeld flink last hebben van een bit met een tongboog. En een paard met een kleine mond heeft niets aan een heel erg dik bit. Als je niet zeker bent van wat fijn is voor je paard, vraag dan een expert om advies.

3. Houd het simpel

Het is makkelijk om je te laten inpalmen door reclames als het gaat om het soort materiaal waar je bit van gemaakt moet zijn. Onthoud twee dingen: de mond van een paard vormt een warme omgeving voor elk bit en metaal van goede kwaliteit warmt altijd snel op.

Goede kwaliteit roestvrijstaal mag dan wel niet in de mode zijn, het werkt net zo goed als ieder ander metaal en werkt schuimvorming en acceptatie in de hand. Ruiters merken dat de mond van hun paard natter is wanneer ze rijden met een goed gevormd bit.

4. Denk ontspanning

Een grijnzend paard is een ongemakkelijk paard. Dus als het aankomt op de hoogte van je bit: twee rimpels in de mondhoek is teveel.

Je wilt dat het hoofd van je paard en zijn nek zo natuurlijk zijn als mogelijk en dat zijn mond er relaxed uitziet. Al wat daarvoor nodig is is een kleine rimpel in beide mondhoeken - er zijn geen dramatische rimpels voor nodig.

5. Verwacht minder van het bit en meer van jezelf

Tot slot: houd in gedachten dat veranderen van bit zijn vaardigheden niet in één nacht gaat veranderen - hoe graag je het ook zou willen. Als je paard nu in de B loopt op een dubbelgebroken bustrens, dan loopt hij dat morgen ook met een ongebroken watertrens. Ook al is dat beter gevormd en comfortabeler. Dus haal de druk weg en ben vriendelijker voor je paard en jezelf. Luister naar wat je paard je vertelt en doe je best om een bit te vinden dat voor hem en voor jou werkt.

Als je je focus legt op het comfort en niet op het eindresultaat, dan kun je al bijna niet verkeerd gaan.

Een bit verzorgt alleen een platform van waaraf je hulpen kunt geven, ze leren je paard geen hulpen. Dat is aan jou en het gebeurt natuurlijk als je je rijden verfijnt.

Bron: Horse and Hound