130605577_ABFweb
130605577_ABFweb

Bit duikt in... Desensibiliseren

Nieuws

Heb jij het filmpje van de Zweedse dressuuramazone Anne Blomgren en haar paard Donna Summer gezien? Blomgren liet zien dat haar paard bomproof is. Voor haar paard was niks te gek. Hij bleef de hogere dressuuroefeningen gewoon uitvoeren tussen de paraplu’s en met een kettingzaag achter hem aan. Maar kan je ieder paard dat leren? En hoe zorg je ervoor dat je paard minder angstig is? Voor deze ‘Bit duikt in…’ spreken we gedragstrainer Annemarie van der Toorn over het desensibiliseren van je paard.



Nature


Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor je paard bang is, maar je moet er altijd aan denken dat een paard van oorsprong een vluchtdier is. Dat is zijn nature. Van der Toorn: ‘Alle acties die je paard onderneemt zijn eigenlijk door angst gedreven. Dat is zijn instinct. Hij moet altijd opletten of er gevaar dreigt en daar meteen op reageren.’ Wij houden onze paarden doorgaans niet in een natuurlijke setting en dat levert gedragsproblemen op, zoals angstige paarden.

Nurture


Aan de andere kant is er de nurture. Dat is alles wat je je paard aanleert. ‘Als je paard bang wordt, vergeet hij eigenlijk zijn nurture en gaat hij terug naar zijn nature. Hij gaat dan weer opletten op alles om zich heen en zijn vluchtinstinct neemt het over’, vertelt Van der Toorn. Het is de kunst je paard betrouwbaarder te maken in zoveel mogelijk situaties en te zorgen dat hij snel weer terug naar zijn nurture gaat als hij bang is.

Vertrouwen


Vertrouwen is natuurlijk enorm belangrijk als je je paard wil desensibiliseren. Alles begint met vertrouwen. ‘Een paard vertrouwt op zijn ruiter als deze laat zien dat hij de leider is,’ legt de gedragstrainer uit. ‘Je paard kent geen partnership. Of hij is de leider, of jij bent de leider.’ Je moet er dus voor zorgen dat jij altijd de leiding hebt. Bij het ene paard is de makkelijker dan bij het andere. Als het paard je eenmaal als leider ziet, zal hij meewerken.

Timing


Timing is een tweede factor die zeer belangrijk is. Van der Toorn: ‘Je moet de stappen die je neemt om je paard minder angstig te maken zo klein mogelijk houden. Je paard moet het aankunnen.’ Merk je dat je een te grote stap hebt gezet, maak je de stap kleiner. Zo blijf je telkens oefenen totdat je paard het snapt.

Stel je paard is bang voor een paraplu. Als je gelijk voor hem gaat staan met een opengeklapte paraplu, dan is het niet zo gek dat hij bang is. Begin in zo’n geval met een simpele stok die naar je paard toe gaat. Als je paard gaat dribbelen, houd je de stok op zijn plaats. Zodra het paard stilstaat, mag de stok pas weg. Als dat goed gaat, kun je een stapje verder en als dat weer goed gaat, kun je weer wat verder. Zo bouw je het rustig op.

Schriktraining


Om je paard minder angstig te maken, kun je schrik- en obstakeltrainingen met hem doen. ‘Doe dat eerst vanaf de grond. Dan kun je het beste oefenen’, vertelt Van der Toorn. Door het aan de hand te doen, sta jij als leider steviger in je schoenen (letterlijk en figuurlijk). Onder het zadel trainen komt later pas. Of je zo’n training zelf doet of hem onder begeleiding volgt, is afhankelijk van het niveau van de ruiter zelf. Heb je nog niet zoveel ervaring, dan kun je het beter niet zonder hulp doen. Je moet goed weten wat je doet.

Door veel oefenen en alles stap voor stap op te bouwen, kun je volgens Van der Toorn je paard zo bomproof krijgen als Donna Summer. Bij het ene paard zal het sneller gaan dan bij het andere, maar je kunt het elk paard leren.

Tips:



  • Als je je paard ergens aan wil leren wennen, begin dan klein. Bouw de training met kleine stapjes op.

  • Begint je paard te dribbelen? Haal dan hetgeen waar hij bang voor is niet weg. Dat doe je pas als hij stilstaat.

  • Begin met werken aan de problemen vanaf de grond, zo kun je het beste oefenen. Onder het zadel komt later wel.

  • Heb je zelf niet veel ervaring met schrik- en obstakeltraining? Vraag dan een expert om hulp.