Paardenmelkerij_011
Paardenmelkerij_011

Bit duikt in... Paardenmelk

Nieuws

Zoals elke maand duiken we in de rubriek ‘Bit duikt in…’ in een newsy onderwerp van de afgelopen tijd. Deze keer duiken we in paardenmelk, naar aanleiding van het nieuwsbericht dat een Italiaanse wetenschapper een formule heeft ontdekt om kaas te maken van paardenmelk. Om meer over de paardenmelk te weten te komen, spraken we Maria Jochems, van Paardenmelkerij De Edelweiss.


Melk is gezond voor elk, omdat het voorziet in de behoefte aan calcium. De schappen in de winkels staan vol met melk. Die melk is doorgaans afkomstig van de koe, want een koe geeft melk. Maar koeienmelk is niet de enige melk die er is. Zo heb je ook geiten-, schapen- en, jawel, paardenmelk.

Gezond


[caption id=”attachment_50263” align=”alignright” width=”366”] Melkmachine bij paardenmelkerij De Edelweiss[/caption]


Paardenmelk wordt in Nederland niet veel gedronken, maar het is wel een heel gezonde melk. Maria Jochems vertelt: “Paardenmelk komt qua samenstelling en qua smaak het dichtst in de buurt van mensenmelk. De bacterie die in de melk zit, heeft een positieve werking op de darmflora.” Het gaat hier om de bacterie prebiotica. Deze bacterie stimuleert je darmen om zelf de bacterie probiotica aan te maken. Die laatste zorgt op zijn beurt weer voor een gezonde darmflora. Daarnaast bevat het veel vitaminen, zit er weinig vet in de melk, heeft het een lager eiwitgehalte en bevat het weinig reststoffen. De melk smaakt zoeter dan andere soorten melk omdat het veel lactose bevat.

Gezondheidsklachten


Jochems vertelt dat paardenmelk voor allerlei gezondheidsklachten wordt gebruikt, maar meestal zijn het darmklachten en huidproblemen. “Mensen drinken dan zo’n drie tot vier maanden paardenmelk. De melk heeft namelijk niet meteen het gewenste effect. Je darmen moeten zich aanpassen aan de nieuwe melk en dat duurt zo’n veertien dagen. Vervolgens duurt het nog zo’n drie maanden totdat de prebiotica zijn werk zodanig heeft gedaan, dat je darmflora het zelf aan kan.” Als je gebruik wilt maken van de gezonde werking van paardenmelk hoef je geen speciaal dieet te volgen. “Je drinkt ongeveer een kwart liter melk per dag. Dat is een flinke mok. Als je daarnaast bijvoorbeeld nog koeienmelk wil drinken, is dat geen probleem.”

Producten


Van paardenmelk kun je allerlei producten maken. Op de eerste plaats heb je natuurlijk de gewone melk, zoals die uit het paard komt. De melk wordt direct na het melken ingevroren, waardoor het minstens zes maanden goed blijft. “Je kunt de melk ook drogen, zodat je melkpoeder krijgt. Dit kan je bijvoorbeeld verwerken in capsules die je dan in kan nemen in plaats van de melk”, vertelt de paardenmelker. Ook zijn er verzorgingsproducten op de markt waarin gebruik wordt gemaakt van paardenmelk. Denk hierbij een zeep, spierbalsem of gezichtscrème. Deze producten hebben vaak ook de gezonde werking en kunnen problemen verhelpen. “Als het probleem echter van binnen zit, raad ik je aan toch de melk te drinken en het probleem ook van binnenuit aan te pakken. Dat is veel effectiever.”

Paardenkaas?


De reden dat er nog geen paardenkaas is, is omdat paardenmelk niet stremt. De Italiaanse onderzoeker heeft nu echter een stremsel ontdekt waardoor de melk wel stolt. Jochems: “Zo’n ontwikkeling in de wereld van paardenmelk zien wij als heel positief. Ik denk alleen wel dat, als het de wetenschapper lukt, de kaas heel duur zal worden.” Paardenmelk is namelijk per liter een stuk duurder dan bijvoorbeeld koeienmelk, omdat een merrie alleen melk geeft als het veulen nog bij haar drinkt. Dat is maar zo’n zeven maanden het geval. Gezien het feit dat je voor een kaas al aardig wat liters melk nodig hebt, kan de prijs van een stukje paardenkaas dus wel eens hoog oplopen.

Tips  • Heb je gezondheidsklachten zoals darm- of huidproblemen? Probeer dan eens of paardenmelk het kan verhelpen.

  • Als je begint met het drinken van paardenmelk, geef dan niet te snel op. Je lichaam moet sowieso twee weken wennen aan de melk.

  • Na ongeveer drie à vier maanden heeft de melk doorgaans z’n werk gedaan en kun je ermee stoppen.

120326933_ABFweb
Paardenmelkerij_007