hanetred1
hanetred1

Bit duikt in... Hanetred

Nieuws

Het zat dressuurruiter Patrick van der Meer niet mee tijdens een subtopwedstrijd afgelopen maand in Oud-Beyerland. Tijdens de Prix St. George werd hij met zijn paard President’s Jack Sparrow uitgebeld. Waarom? Omdat zijn paard onregelmatig stapte, waarbij hij het achterbeen hoog optrok. Dat kan duiden op hanetred, maar wat is dat eigenlijk en wat voelt het paard er van? We vroegen het aan paardendierenarts Iris van Gulik, werkzaam bij Dierenkliniek Hellendoorn-Nijverdal en auteur bij paardenarts.nl.

[caption id=”attachment_48725” align=”alignright” width=”200”] Paardenarts Iris van Gulik[/caption]



Over hanetred is eigenlijk nog maar weinig bekend. Er is niet veel onderzoek naar gedaan maar het is wel duidelijk dat het raakvlakken heeft met kramperigheid. Hanetred is eigenlijk een abnormale gang die vooral in stap goed te zien is. Het is een aandoening aan het achterbeen waarbij het paard het been (met een ruk) overdreven hoog optilt. Van Gulik: “Als een paard bang of gespannen is, zie je de verschijnselen duidelijker. Je ziet het minder als het paard ontspannen is.”
‘Als een paard bang of gespannen is, zie je de verschijnselen van hanetred duidelijker’

Kramperigheid en hanetred


Hanetred en kramperigheid zijn twee aandoeningen waarvan de symptomen vooral in een milde vorm erg op elkaar lijken. “Kramperigheid is vooral te zien als je de voet van het paard optilt of als je het paard achterwaarts laat gaan. Hanetred is vooral in de stap te zien”, vertelt de dierenarts. Bij hanetred is er sprake van problemen met het zenuwstelsel. “Het zenuwstelsel heeft onvoldoende controle over de buig- en strekspieren. De zenuwen moeten de spieren vertellen wat ze moeten doen, maar die signalen komen niet goed door. Dat zorgt voor die ongecontroleerde beweging. Het paard kan daar zelf niets aan doen.”

Behandelen


Als je symptomen ziet van hanetred of kramperigheid is het verstandig om de dierenarts in te schakelen. “De dierenarts kan dan namelijk uitsluiten dat het paard last heeft van bijvoorbeeld kreupelheid of ataxie”, vertelt Van Gulik. Er zijn echter nog geen specifieke tests om hanetred vast te stellen. “Als dierenarts bekijk je dan vaak het complete klinische beeld en op basis daarvan stel je een diagnose. Vaak is daarbij wel overlap van hanetred en kramperigheid.” Dat komt dus omdat er weinig over bekend is en de twee aandoeningen soms sterk op elkaar lijken. Een echt goede behandeling voor hanetred is er nog niet. De dierenarts vertelt: “Soms wordt het geprobeerd met medicijnen en een operatie is ook mogelijk. De strekpees wordt dan doorgesneden, waardoor het paard zijn been niet meer zo overdreven hoog kan optillen. Deze methode levert echter wisselende resultaten op.” Momenteel wordt er ook onderzocht of botox een oplossing zou kunnen zijn. Botox lokaal inspuiten zou ook als resultaat moeten hebben dat het paard zijn achterbeen minder hoog kan optrekken. Afhankelijk van de ernst van de hanetred, kan het paard nog gewoon functioneren. Als het een milde vorm is, is zelfs (top)sport mogelijk. Of de aandoening pijnlijk is voor het paard, is niet bekend. “Ik denk niet dat het pijnlijk is. Paarden met milde hanetred hebben er meestal alleen last van in stap, in de andere gangen zie je er niks van. Dan kan het paard gewoon normaal functioneren. Het is waarschijnlijk wel een vreemde sensatie voor het paard”, aldus de arts.
‘Afhankelijk van de ernst van de hanetred, kan het paard nog gewoon functioneren’

Tips



  • Heeft je paard last van het ongecontroleerd optrekken van het achterbeen? Schakel dan de dierenarts in, die kan je zeggen of je inderdaad te maken hebt met hanetred.

  • Heeft je paard hanetred? Raak niet meteen in paniek, het hoeft niet het einde van zijn carrière te betekenen. Overleg met je dierenarts om te kijken hoe ernstig het is en wat je nog binnen de mogelijkheden van het paard kan doen.


 

iris