dressuur benen bordjes baan bandages
dressuur benen bordjes baan bandages

Tips voor visualiseren

Nieuws

Het visualiseren van je proef is een enorm handige methode om je proef of je training beter te rijden. Bij visualiseren zie je in je hoofd een beeld van hoe het eruit moet zien. Als je het goed doet, kun je uiteindelijk ook beter rijden.


Bijna elke ruiter visualiseert, al doen ze dat soms onbewust. Als jij je dressuurproef doorleest, zie je in je hoofd al de figuren verschijnen. Als je een springparcours aan het verkennen bent, zie je jezelf al de perfecte bocht rijden. Je visualiseert.

Enkele tips om goed te visualiseren:

  • Ontspan. Daar begint het mee. Dr. Inga Wolframm: ‘Doe, voordat je begint met visualiseren, een paar ademhalingsoefeningen. Heb je daar tijd voor vlak voordat je de ring in moet? Waarschijnlijk niet, maar visualiseren kun je ook heel goed thuis in bed doen.’

  • Begin makkelijk en klein. ‘Visualiseer hoe je begint met poetsen en je zadel en hoofdstel uit de kast haalt. Zie jezelf ontspannen prutsen, opstappen en een rondje rijden. Op die manier leer je de controle houden over je eigen beelden. Hoe meer je oefent, hoe gemakkelijker het gaat. Beheers je de positieve, eenvoudige beelden? Dan kun je voorzichtig wat moeilijkere beelden meenemen’, vertelt Wolframm.

  • Maak het beeld in je hoofd levendig. Zorg dat het zoveel mogelijk lijkt op de realiteit. Zo krijg je er zelf meer vertrouwen in dat het lukt.

  • Voeg emotie toe. Hoe meer emotie, hoe krachtiger de visualisatie. Rij je dressuur? Voel dan de harmonie tussen jou en je paard. Ga je een cross rijden? Voeg dan het gevoel dat je doorgaans hebt tijdens een cross toe aan je visualisatie.

  • Oefenen. Oefenen. Oefenen. Je moet niet verwachten dat, als je eventjes snel visualiseert voor de wedstrijd, het dan meteen effect heeft. Juist visualiseren vergt oefening en je moet er op tijd mee beginnen wil je er profijt van hebben op het moment dat het echt nodig is.


Benieuwd hoe Anky van Grunsven visualiseren inzet? Bekijk dan onderstaand filmpje:


Meer lezen over visualiseren? Lees dan dit  artikel eens.

Bron: Bit Magazine