placeholder-dressuur-jas-laars-spoor-staart-achterhand2
placeholder-dressuur-jas-laars-spoor-staart-achterhand2

Handige tips om je dressuurproef te leren

Nieuws

Het uit je hoofd leren van je dressuurproef is niet altijd een makkelijke opgave. We hebben het vast allemaal wel eens meegemaakt: halverwege je proef ben je ineens álles vergeten en daar sta je dan, midden in de ring als een aardappel met een verward paard en een jurybel die klinkt. Om je een handje te helpen met het uit je hoofd leren van je proef hier enkele tips. Het is even uitproberen wat het best voor jou werkt, ieder persoon leert namelijk anders.


Patronen

In plaats van te onthouden wat er letterlijk op je blaadje staat, kun je proberen het te zien als een patroon. Zeg dingen als ‘halt in het midden’, ‘volte aan het eind’, ‘galop in de eerste hoek’. Zo hoef je niet alle letters te onthouden. De proef uittekenen op een A4-papiertje wil ook nog wel eens helpen.

Logica

Bestudeer je proef en denk na over de logica ervan. Waarom komt de ene oefening voor of na de ander? Als je de proef begrijpt helpt dit bij het onthouden en het zal fouten voorkomen.

Visualiseren

Sluit je ogen en stel je voor dat je de proef rijdt. Wees hier heel realistisch in, probeer het je exact als de werkelijkheid voor te stellen. Lees hier meer tips om te visualiseren.

Oefenen

Het gezegde ‘Practice makes perfect’ bestaat niet voor niets. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen! Dit hoeft echt niet iedere keer met je paard. Je kunt ook gerust de proef in de bak zelf lopen en al je lijntjes tot vervelens toe herhalen.

Bekijk je proef

Je kunt jezelf laten filmen terwijl je de proef rijdt, maar er bestaan op Youtube een hele hoop filmpjes van mensen die exact dezelfde proef als jij aan het rijden zijn. Altijd handig om eens gezien te hebben!

Herhalen

Vergeet niet op de ochtend van je wedstrijd nog even aandacht aan je proef te besteden. Bekijk tijdens je ontbijt nog even een filmpje van je proef of lees de proef nog even aandachtig door.
Bron: Equo
160523036_abfweb