150224027_ABFweb
150224027_ABFweb

Stappen tijdens je dressuurproef

Nieuws

Het klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Stappen tijdens je dressuurproef. Het ene paard dribbelt aan, terwijl het andere amper vooruit te branden is. Eventingruiter Georgie Strang geeft op Horse and Hound een aantal goede adviezen waar je mee aan de slag kunt gaan.1. Oefen


Het is belangrijk dat je paard thuis al goed leert te stretchen en relaxen in stap. Je wilt dat je paard de teugel aanneemt en zijn hals op lengte brengt. Wanneer je op wedstrijd bent, zal je paard gewend zijn aan deze houding en hiernaar op zoek willen gaan.

2. Been


Vergeet niet om je been aan te leggen. Ook als je paard de neiging heeft om aan te dribbelen of dit zelfs al doet is het belangrijk om je paard actief te houden van achteren. Geef een ophouding om je paard terug te rijden, maar houd je been er wel aan.

3. Relax


Blijf zelf ontspannen en soepel meezitten met je paard. Beweeg je met je lichaam mee in het ritme van het paard.

4. Rust


Gooi niet je teugels in één keer los, maar verleng de hals met mate. Zo behoud je het vertrouwen van je paard. Ook als je je teugels weer oppakt, doe dit vooral met mate en overval je paard er niet meer.

5. Beloon


Doet je paard het goed? Beloon hem dan uitvoerig. Doe dit met je stem. Of kriebel hem lekker op z’n hals.

6. Varieer


Houd je paard scherp en oplettend. Ga niet altijd stappen op dezelfde momenten, bijvoorbeeld zoals het voorkomt in de proef, maar varieer hierin. Zo zorg je ervoor dat je paard op jou let en niet voor je uit gaat denken. (Of draven. 😉)

Bron: Horse and Hound